Τρίτη, Σεπτεμβρίου 27, 2011

-Μοιραίος (πλέον) επαρχιωτισμός



Για να είμαι ειλικρινής, πάει καιρός τώρα που σταμάτησα να προσπαθώ να μαντέψω το μέλλον της χώρας σκεπτόμενος λογικά, διαβάζοντας πολιτικές ειδήσεις και αναλύσεις και ανατρέχοντας σε περισπούδαστες οικονομικές εκθέσεις και εκτιμήσεις. Περιορίζομαι μόνο να μαζεύω σκόρπιες λέξεις και προτάσεις, να παρατηρώ αφηρημένα σχήματα και εκφράσεις και να κοιτάζω εικόνες και φωτογραφίες της καθημερινότητας. Αισθάνομαι ότι τα συμπεράσματα είναι έτσι ασφαλέστερα. Δέστε ας πούμε την, πολύ πρόσφατη, φωτογραφία παραπάνω.

Στο κάτω μέρος της, ο καθηλωμένος στην αναπηρική καρέκλα και ανυπεράσπιστος υπουργός των οικονομικών της Γερμανίας προσπαθεί, με μια έκφραση που περιέχει σε ίσες δόσεις αμηχανία, απορία και έκπληξη, -ίσως αμυδρά και λίγη ευγενική συγκατάβαση-, να αντιληφθεί τους λόγους της εκρηκτικής χαράς και της σιελώδους διάχυσης του ημετέρου εκτάκτως ευφυούς οικονομολογούντος συνταγματολόγου.

Είναι ζήτημα αν οι δύο άνδρες γνωρίζονται για περισσότερο από έναν μήνα. Ο δυστυχής Σόιμπλε μάλιστα μπορεί και να δυσκολεύονταν ακόμη και να αναγνωρίσει με σιγουριά τον πολύ φρέσκο στην παρέα "συνάδελφό" του, αν δεν τον βοηθούσε το γεγονός του σπανίως θηριώδους εκτοπίσματος, που, δίχως άλλο, κάνει τον εκτάκτως ευφυή Βαγγέλη να ξεχωρίζει αλάνθαστα από την αδιάφορη μάζα των κοινών ανθρώπων.

Από την άλλη ο εκτάκτως ευφυής Βενιζέλος, -που επιχειρεί έναν ακόμη από τους συνηθισμένους του αριστοτεχνικούς ελιγμούς πολιτικής διαπραγμάτευσης, μετά από τόσα πολλά χρόνια εργώδους άσκησης στον σκληρό στίβο των ελληνικών τηλεπαραθύρων-, φαίνεται απολύτως ειλικρινής στην εκδήλωση των φλογερών αισθημάτων του απέναντι στον κάτοχο των κλειδιών του ευρωπαϊκού θησαυροφυλακίου. Είναι βλέπετε επειδή, σύμφωνα με την ακλόνητη πεποίθησή του, ο μέσος συνομιλητής του στις πρόσφατες περιπλανήσεις του στο διεθνές χωρίο, υπό την νέα ιδιότητά του ως ειδήμονος επί δημοσιονομικών ζητημάτων, δεν μπορεί παρά να ταυτίζεται με τον αρχετυπικό ανθρωπολογικό τύπο του τυπικού ψηφοφόρου της Α' Θεσσαλονίκης. Μια ουρανομήκης κραυγή χαράς για την απρόσμενη ευτυχή συνάντηση, λοιπόν, ένα εγκάρδιο χτύπημα στην πλάτη, ένα σβουριχτό φιλί και μια άνευ ετέρου διαβεβαίωση για την ταχτοποίηση της κόρης σε σίγουρη θέση αργομισθίας σε δημόσιο οργανισμό και καθαρίσαμε. Ας έρχεται το επόμενο χαϊβάνι.

Και μια ακόμη απορία. Μετά το αίμα, τα δάκρυα και τον ιδρώτα, που με πόνο ψυχής και συντριβή μας έταξε, που την βρίσκει ο μπαγάσας τόση διάθεση; Στο κάτω κάτω για να ταπεινωθεί και για να ζητιανέψει για χάρη μας μας είπε ότι πήγε εκεί, μακρυά στα ξένα.

Ας είναι όμως. Για τους εκτάκτως ευφυείς αντιπροέδρους μας, και όχι μόνον, ο κόσμος όλος αποτελείται από πιστά αντίγραφα των αφελών και ψοφοδεών ψηφοφόρων της Α' Θεσσαλονίκης και της Β' Αθηνών.

Δεν τους ξέρουμε τους εταίρους μας. Δύο χρόνια τώρα προσπαθούμε με μικρά και μεγάλα ψέματα, με ανοικτές και συγκαλυμμένες απάτες, με πονηριές και μικροπρέπειες, να τους πείσουμε όχι μόνον να πληρώσουν την συσσωρευμένη ζημιά που κάναμε, αλλά και να υπογράψουν επίσημες διαβεβαιώσεις ότι θα αναλάβουν στον αιώνα τον άπαντα το κόστος της ακριβής ζωής, που, ως περιούσιος λαός, ανυπερθέτως δικαιούμεθα.

Από την μεριά τους αυτοί συνεχίζουν να συζητούν υπομονετικά και να διαπραγματεύονται μαζί μας. Όχι μόνον επειδή, τώρα που μπλέξανε, φοβούνται τις σε βάρος τους συνέπειες μιας ανεξέλεγκτης κατρακύλας μας. Αλλά και γιατί, όσο από τον βαθύ ορθολογισμό τους και να επιστρατεύσουν, αδυνατούν να κατανοήσουν ότι μπορεί να υπάρχουν στον κόσμο άνθρωποι τόσο αλλόκοτοι και τόσο αυτοκαταστροφικοί όσο εμείς. Και για τον λόγο αυτό φοβούνται μήπως κάνουν λάθος και δίχως να το θέλουν μας αδικούν. Κάτι άλλο θα φταίει, σκέφτονται. Σκοτεινές, αόρατες και πανίσχυρες δυνάμεις πιθανόν. Σαν αυτές που έβαλαν στο στόχαστρο και τελικά κατάφεραν να ανατρέψουν ακόμη και αυτόν τον ίδιο τον πολιτικό γίγαντα, τον Κώστα τον Καραμανλή. Και τώρα συνεχίζουν ακάθεκτες το απάνθρωπο έργο τους. Ο Θεός να μας λυπηθεί αν είναι έτσι, που θα έλεγε και ο έτερος επίδοξος πολιτικός διαπραγματευτής Αντώνης.


buzz it!

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2011

-Γιωργάκη... Όταν τα καταφέρουμε σφύρα. Εδώ γύρω θα είμαι.


Συμπαθάτε με παρακαλώ για τις εμμονές μου σε πράγματα μικρά και ασήμαντα. Πράγματα ανάξια του μεγέθους της κρίσης που βασανίζει τον τόπο και τον λαό μας. Δυσανάλογα λίγα σε σχέση με την εθνική ανάταση και την οραματική έξαρση, που διαπερνούν από άκρη σε άκρη την ραχοκοκαλιά της χώρας. Και που με πρωτοπόρους τον Γιωργάκη, τον Βαγγέλη, τον Ανδρέα και τα άλλα παιδιά, -αλλά και με την ομόθυμη συμπαράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης-, αλλάζουν ριζικά το πρόσωπο αυτής της χώρας. Συμπαθάτε με, λοιπόν, αλλά εχθές έγινε, για μια ακόμη φορά, επίκληση στον ανεπαρκή πατριωτισμό μου.

Τον Απρίλιο που μας πέρασε είχα δημοσιεύσει τον παρακάτω πίνακα, που περιείχε αφενός τις τιμές με τις οποίες αγοράζει η φίλη και δανείστρια μας Γερμανία τα φίλτρα αιμοκάθαρσης και αφετέρου τις περίφημες "τιμές ΦΕΚ" με τις οποίες για πολλά χρόνια αγόραζε τα ίδια ακριβώς προϊόντα το δικό μας πρωτοπόρο σύστημα υγείας.



Σήμερα, (ναι, σήμερα, την 12/9/2011/) μη έχοντας τίποτε καλύτερο να κάνω, αναζήτησα τις ίδιες ακριβώς αντιστοιχίες στο "παρατηρητήριο τιμών" (ίσως "παρατηρητήριο ατιμίας για τυφλούς" θα ήταν καλύτερα) της Μαριλίζας και του μικρού Ανδρέα. Και ιδού τα αποτελέσματα.










Ότι λοιπόν πουλιέται σήμερα στην κραταιά Γερμανία 9.50, 9.10 και 12 ευρώ, στα καθ΄ημάς κοστολογείται απλόχερα και χουβαρντάδικα μόλις 35.
Ότι το Γερμανικό σύστημα υγείας αγοράζει σήμερα με λιγότερα από 50 ευρώ εμείς το αποκτούμε με ούτε λίγο ούτε πολύ 130.
Και ότι εκεί σήμερα, -σε αυτούς τους βάρβαρους, που βάλθηκαν με συνωμοσίες, αφόρητες πιέσεις και αισχρούς εκβιασμούς να μας κάνουν κι εμάς σαν τα μούτρα τους-, δεν φτάνει καν τα 100, εμείς το πληρώνουμε στρογγυλά 220.

Συμπαθάτε με, επαναλαμβάνω, που ασχολούμαι με πράγματα μικρά και ασήμαντα, αλλά τόσο μπορώ ο φτωχός. Για τα πραγματικά μεγάλα και σπουδαία διαβάστε Παπαχελά, Πρετεντέρη ή Καρακούση. Και για καλύτερα, εάν δεν τις ακούσατε σε απευθείας μετάδοση, αναζητείστε στο διαδίκτυο τις πατριωτικές δηλώσεις των Γιωργάκη, Βαγγέλη και Μόσιαλου.

Να σημειώσω μόνον ότι, οι τιμές αυτές διαμορφώθηκαν χωρίς καμία απολύτως ανταγωνιστική διαδικασία, μετά από "διαπραγμάτευση" που διενεργήθηκε μεταξύ της άξιας και πατριωτικής πολιτικής μας ηγεσίας και του "συλλόγου προμηθευτών!!!!!". Κανένας από τους δημοσίους υπαλλήλους που συνέταξαν τις διοικητικές πράξεις δεν αντέδρασε, για να μην χάσει ίσως την θέση του και τον γλίσχρο μισθό με τον οποίο εξασφαλίζει την επιβίωση του. Στο κάτω κάτω, γιατί θα έπρεπε να τον νοιάζει αυτόν; Δεν βγαίνουν δα και από την τσέπη του.

Κατά τα λοιπά η εκσυγχρονισμένη χώρα μας διαθέτει και Επιτροπή Ανταγωνισμού, αρμοδιότης της οποίας είναι η δίωξη των πάσης φύσεως καρτέλ. Διαθέτει και εισαγγελείς. Και αντιπολίτευση. Και μαχητικό, ανεξάρτητο τύπο.

Ας είναι όμως. 4 ευρώ το μέτρο μεσοσταθμικά είναι η νέα, υπέρ πολιτικών και δημοσιοϋπαλληλίας, εισφορά μας και θα την βρούμε κι αυτήν, κόβοντας ότι έχει απομείνει δεξιά αριστερά και προκρίνοντας, προ πάντων, το υπέρτατο πατριωτικό μας καθήκον.






σημ. Το ωραίο θα είναι να υπάρξει έστω και ένας που θα ισχυρισθεί ότι οι πολιτικοί παράγοντες που επιδόθηκαν σε αυτά τα ευγενή αθλήματα, με την πολύτιμη συμπαράσταση της δημόσιας διοίκησης ασφαλώς, δεν λαδώθηκαν. Πρέπει να είναι κανείς τουλάχιστον εισαγγελέας για να μην μπορεί να φαντασθεί ή να αντιληφθεί τέτοια προφανή πράγματα.

buzz it!