Τρίτη, Οκτωβρίου 24, 2006

-Το blog ανοίγει και πάλι !!!

Το blog ανοίγει και πάλι !!! Ναι αγαπητοί μου αναγνώστες!!! Ανοίγουμε σε λίγες μέρες με νέα και άκρως εντυπωσιακά δημοσιεύματα, από την πατρίδα και το εξωτερικό!!!

Μάλιστα από τώρα σας ενημερώνουμε ότι το επόμενο μας post θα φέρει τόν τίτλο:

"Huzur Trans - Hosgeldiniz Avrupa",

και θα αναφέρεται στην γλώσσα ήλιο, την γλώσσα μητέρα όλων των γλωσσών, την αγαπημένη μας νέα επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την τουρκική. Την τιμημένη τουρκική. Aferim.

Αφορμή για το άρθρο αποτέλεσε η επιγραφή που δέσποζε στον μουσαμα μιας υπερήφανης τουρκικής νταλίκας που κατάπινε αγέρωχη τον περασμένο Αύγουστο τα χιλιομετρα της Εγνατίας προς την Ηγουμενίτσα, την νέα πύλη της Ευρώπης. Της Αβρούπα του νέου Τουρκικού αιώνα. Έγραφε λοιπόν ο μοσαμάς της νταλίκας με τεράστια γαλάζια γράμματα:

HUZUR TRANS


Δηλαδή, σε ελληνική απόδοση, άνετες μεταφορές, ή ξεκούραστες μεταφορές ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Κάτι σαν το, αν θέλετε να μεταφέρετε το πράγμα σας στην Αβρούπα ξεκούραστα και με το χουζούρι σας ελάτε σε μας. Εγγύηση!

Huzur Trans λοιπόν. Η ξεκούραστη μεραφορά.

Όπως και "Buzdolapi" to ψυγείο, "Buzluk" η κατάψυξη, "Havuz" η μαρμάρινη πολυτελής πισίνα του ξενοδοχείου Ciragan, "Araba vaporu" το Ferry Boat, "kalem" το μολύβι και "Dolma Kalem", -γεμιστό μολύβι δηλαδή-, το στυλό διαρκείας που παίρνεις από τον"Kıtapçı", "
merakli oğlan" οι έντιμοι, φιλομαθείς και επιμελείς μαθητές που μελετούν κα κοιτάνε μόνο "doğru", προς το μέλλον της πατριδας τους, "Damar sertliği" η Αρτηριοσκλήρυνση , "sevdali" και "sevdalu" τα αγόρια και τα κορίτσια που ερωτεύονται και αγαπούν με πραγματικό πάθος, "Yapi Kredi Bankasi" η κτηματική τράπεζα και "Sevgili Müsterı" οι πελάτες της στην επίσημη αλληλογραφία τους, "Ηαyvanat bahçesi" ο Ζωολογικός κήπος και πολλά πολλά άλλα.

Όλα αυτά τα σπουδαία, τα hayiria δηλαδή, προσπαθείστε να τα πείτε με την μόνη σωστή προφορά. Αυτήν της μητέρας γλώσσας. Δεν γίνεται αλλοιώς. Και τότε μόνον θα μπορέσετε να τα κατανοήσετε βαθιά και να αντιληφθείτε τις βαθύτερες νοηματικές τους διαστάσεις (σημ. αν είστε πόντιος θα τα καταφέρετε μάλλον καλύτερα από όλους τους υπόλοιπους).
Και μετά προσπαθείστε να σκεφθείτε γιατί όλες αυτές οι λέξεις, αλλά και πάρα πολλές άλλες, φαίνονται τόσο αστείες σε μας τους έλληνες την στιγμή που αφήνουν μάλλον αδιάφορο τον μέσο γερμανό που θα τύχει να διασταυρωθεί με την απαστράπτουσα Huzur νταλίκα όταν αυτή διασχίζει εξίσου αγέρωχα τις υπέροχες Autobahn της φίλης χώρας.


Όμως αρκετά. Η συνέχεια στο επόμενο!

buzz it!