Τρίτη, Απριλίου 27, 2010

-Διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ ή με τον πιο κακό εαυτό μας;

κ. Διευθυντά, λέτε στο κεντρικό άρθρο του σημερινού ΒΗΜΑΤΟΣ ότι:

"Η διεθνής πίεση προς τη χώρα μας για λήψη νέων μέτρων δεν έχει προηγούμενο. Η έντασή της τείνει να εξαντλήσει τις αντοχές της πολιτικής και τις ανοχές της κοινωνίας. Η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει τη διαπραγματευτική ικανότητά της ώστε να εξισορροπήσει την προσαρμογή και να αποτρέψει τη διαμόρφωση συνθηκών κοινωνικής έκρηξης."

Επιτρέψτε μου να πω ότι, αν και το σκέλος της άποψης σας, που αναφέρεται στην εξάντληση της ανοχής της κοινωνίας, είναι απόλυτα σωστό, από την πλευρά του τι πρέπει να γίνει, θέτετε το ζήτημα σε λανθασμένη βάση.

Είναι προφανές και απόλυτα λογικό ότι οι ξένοι πιστωτές θέλουν να διασφαλίσουν την επιστροφή των χρημάτων τους. Για τον σκοπό αυτό επιδιώκουν τον εξορθολογισμό των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, όμως, δεν διαθέτουν την πολυτέλεια ούτε για την λήψη εξειδικευμένων εξυγιαντικών μέτρων ούτε για την άσκηση της καθημερινής και σε βάθος εποπτείας της ελληνικής διοίκησης. Δεν διαθέτουν με άλλα λόγια την δυνατότητα να περιορίσουν πρωτογενώς την απίστευτη σπατάλη που προέρχεται από την κακοδιοίκηση, την ανικανότητα των κρατούντων ή την εκτεταμένη και ομολογημένη σε όλα τα επίπεδα διαφθορά. Μοιραία λοιπόν θα περιορισθούν στην κορυφή του παγόβουνου και θα απαιτήσουν πιεστικά την οριζόντια περικοπή των εμφανών δαπανών, που κατευθύνοντα σε μισθούς, συντάξεις και νόμιμες κοινωνικές παροχές. Θα ζητήσουν την κατάργηση δημόσιων θέσεων εργασίας. Θα παρέμβουν στα βασικά και θεμελιώδη, όπως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Με λίγα λόγια θα βελτιώσουν τους αριθμούς και θα παραμελήσουν τους ανθρώπους. Όχι επειδή αδιαφορούν γι΄αυτούς. Αλλά επειδή, η συγκεκριμένη φροντίδα είναι αναγκαστικά ζήτημα και αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Υπό την έννοια αυτή η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τον διεθνή παράγοντα, στο επίπεδο που την εννοείτε, στερείται πλήρως νοήματος. Η χθεσινή δήλωση της κ. Μέρκελ είναι εξαιρετικά εύγλωττη.


Για παράδειγμα μόνον σας αναφέρω τον τομέα Υγείας. Το ποσόν που θα μπορούσε να εξοικονομηθεί από τον περιορισμό της διαφθοράς στην λειτουργία των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχεται στο δυσθεώρητο ύψος των 4-5 δις € ετησίως. Κάτι που δύσκολα μπορεί να γίνει πιστευτό. Και όμως είναι αληθές. Τι έχει κάνει γι΄αυτό μέχρι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση; Σχεδόν τίποτε. Τα αποσπασματικά μέτρα του κ. Λοβέρδου θα έχουν εξαιρετικά χαμηλή αποτελεσματικότητα, επειδή δεν ακουμπούν τις αιτίες της κακοδαιμονίας. Και η αμηχανία της κ. Ξενογιαννακοπούλου, μπροστά σε ένα πρόβλημα που της είναι εντελώς άγνωστο και που αντιμετωπίζει με προσχηματικές ανακοινώσεις και ασκήσεις εικονικής πραγματικότητας, δεν προοιωνίζεται τίποτε ευχάριστο για το άμεσο και εξαιρετικά κρίσιμο μέλλον.

Προ ολίγων εβδομάδων η κ. Υπουργός "ενέκρινε" το "πρόγραμμα προμηθειών των νοσοκομείων" ύψους 2,5 δις €. Το "ενέκρινε" είναι ένας καθησυχαστικός και επικοινωνιακός ευφημισμός. Όσο και αν αναζητήσει κανείς κάποια στοιχειώδη γραπτά στοιχεία που να αφορούν τον έλεγχο που ασκήθηκε, τα κριτήρια που λήφθηκαν υπ΄ όψη, τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, δεν θα ανακαλύψει τίποτε. Πρόκειται απλά για άσκηση διοικήσεως εν κενώ. Για ανεξέλεγκτη διαχείριση και διάθεση τρομακτικών ποσών με διακίνηση προσχηματικών "νομιμοποιητικών" εγγράφων.

Προ ολίγων ημερών η ίδια Υπουργός κατέθεσε τροπολογία για θέματα προμηθειών στην Βουλή. Κανείς, βουλευτής ή δημοσιογράφος, δεν έκανε τον κόπο να μελετήσει το περιεχόμενο του νόμου και της αιτιολογικής του έκθεσης. Για να διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα ανελλήνιστο και άνευ νοήματος προχειρολόγημα, που δεν επιφέρει την παραμικρή αλλαγή στο απόλυτο χάος του συστήματος. Ενδεικτικά, με μια λακωνική αναφορά τριών γραμμών η κ. Ξενογιαννακοπούλου δίνει την δυνατότητα στα νοσοκομεία να διενεργούν ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς. Μέρος του τύπου χαρακτήρισε την νομοθετική αυτή πρωτοβουλία ως πέρασμα σε μια νέα εποχή. Ίσως επειδή δεν γνώριζε ότι, εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον, οι κοινοτικές οδηγίες, που ισχύουν αναγκαστικά στην χώρα μας, προβλέπουν ήδη με εξαντλητικές λεπτομέρειες την δυνατότητα εφαρμογής της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής μεθόδου. Και, ακόμη περισσότερο, ότι, η παραποίηση των στοιχείων που οδηγούν στην νόθευση του ανταγωνισμού και στην καταλήστευση του δημοσίου χρήματος δεν λαμβάνει χώρα στο στάδιο της διαδικασίας που είναι δυνατόν να ψηφιοποιηθεί. Είναι γνωστό, όμως, ότι η ανάγνωση εγγράφων και η αναζήτηση των εντολών του νόμου δεν είναι μέρος των συνηθειών των δημόσιων λειτουργών. Των λειτουργών του τύπου συμπεριλαμβανομένων. Αντίθετα οι ανεύθυνοι λόγοι και τα φθηνά επικοινωνιακά τεχνάσματα αφθονούν.


Εν όψει όλων των παραπάνω, τα γκρίζα κουστούμια του ΔΝΤ θα ζητούν, το κάθε ευρώ που θα χάνεται μέσα στον καιάδα της ανευθυνότητας και της θεμελιώδους άγνοιας της ανίκανης διοίκησης, να υποκαθίσταται από κάποιες νέες δραστικές και δραματικές περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις και από κάποιες νέες, όλο και περισσότερες, καταργήσεις θέσεων εργασίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι κραυγές για την επίδειξη ανθρωπισμού, που ανέπεμψαν σήμερα σε δραματικούς τόνους οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στην συνεδρίασή τους, δεν έπρεπε να απευθύνονται προς τους αδιάφορους λογιστές του ΔΝΤ. Αλλά προς τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ της καταρρέουσας χώρας. Η ανοχή της κοινωνίας θα φτάσει σίγουρα σε εκρηκτικά όρια. Η διαπραγμάτευση, όμως, που θα μπορούσε να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι διαπραγμάτευση αναγκαστικά εσωτερική. Και εξαιρετικά επείγουσα.

Με τιμή

buzz it!

1 σχόλιο:

Aristides είπε...

Συγχαρητήρια!!Τοποθετείς το πρόβλημα στη σωστή βάση! Αλλά ποιοί το καταλαβαίνουν?