Δευτέρα, Νοεμβρίου 01, 2010

-Ο κυρ Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης πάει Helexpo. Για Glühwein.



Επιτέλους, εφέτος θα ζήσουμε όχι μόνο κοσμοπολίτικα, αλλά και πραγματικά, παραδοσιακά, ελληνικά Χριστούγεννα. Όπως μας αξίζει και όπως μας ταιριάζει!!!

Το Christmas Magic City Thessaloniki θα γίνει πραγματικότητα, αφού ξεπεράστηκαν τα προβλήματα της οικοδεσπότου Helexpo με την διοργανώτρια Attract Production. Το event πρέπει να θεωρείται ήδη εξασφαλισμένο γεγονός!!! Ετοιμαστείτε!!!

Η Helexpo βάζει το brand ενώ η Attract Productions συμπληρώνει το concept που θα προσδώσει τα στοιχεία επιτυχίας στο project.

Όποιος ανελλήνιστος δεν καταλαβαίνει τα ξένα και δεν μπορεί ήδη από τώρα να παρακολουθήσει το ρεπορτάζ ας κάτσει τα Χριστούγεννα σπίτι του να μιζεριάζεται. Επειδή δεν θα έχουμε μόνον αυτά.

Θα υπάρχουν ως βασικές υποενότητες το Christmas Magic Shows, το Christmas Magic Market, το Christmans Magic Kinderland και το Christmas Magic Funpark.

Όλα αυτά μαζί λοιπόν θα συμποσούνται στην μοναδική δική μας Christmas Magic Thessaloniki.

Με stands, carousels, graffiti, hiphop shows κ.λ.π.. Και κυρίως με πρωτότυπα events και happenings και άφθονο Glühwein, που θα ρέει από όλες και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Οι ελληναράδες που τρέχανε κάθε χρόνο μέσα στις παγωνιές στα Βερολίνα και στις Βιέννες, για να αναζητήσουν τις χαμένες παραδόσεις τους και όλα όσα απαιτεί η λεπτεπίλεπτη φύση τους, δεν χρειάζεται φέτος να το κουνήσουν ρούπι. Μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους οικονομικά, με μια συσκευασία, στην ονειρεμένη Christmas Magic Thessaloniki.

Είναι τόσο άδειες πλέον οι ψυχές μας, τόσο απελπιστικά θολές οι μνήμες μας, τόσο τραγικά φτωχός ο συλλογικός μας βίος. Το μόνο που μπορούμε πια είναι να πιθηκίζουμε ξένες εικόνες και να παριστάνουμε πως δεν είμαστε εμείς αλλά κάποιοι άλλοι. Είτε γιατί χάσαμε τον εαυτό μας είτε γιατί τον βρίσκουμε τρομαχτικά μικρό και λίγο.

Εφέτος το Oktoberfest στο Μόναχο έκλεισε τα 200 χρόνια του και συγκέντρωσε κοντά 7 εκ. επισκέπτες. Τέσσερεις με πέντε φορές τον πληθυσμό της πόλης. Γερμανοί από όλη τη χώρα, Ιταλοί, Γάλλοι, Ισπανοί, ακόμη και Αμερικάνοι, που διασχίσαν τον ωκεανό μόνο και μόνο για να τριγυρίσουν και να μεθύσουν στα φωταγωγημένα, θορυβώδη και πολύχρωμα Wiesen. Ο λόγος είναι απλός. To Oktoberfest δεν παριστάνει τίποτε περισσότερο από ότι στην πραγματικότητα είναι. Ένα απλοϊκό λαϊκό πανηγύρι. Με μπύρες, λουκάνικα, χοιρινά μπούτια και παΐδια, κούνιες, αυτοκινητάκια, μαλλί της γριάς και λαϊκές ενδυμασίες φορεμένες από τους επισκέπτες με κέφι και ανεμελιά. Οι κάτοικοι του Μονάχου δεν προσπαθούν να εντυπωσιάσουν και να προσελκύσουν κανέναν. Κάνουν απλά, 200 χρόνια τώρα, αυτό που τους αρέσει. Τον τελευταίο καιρό κάποιοι πληρώνουν για να το δουν αυτό από κοντά. Πολύ καλοδεχούμενοι. Τα πάσης φύσεως ταμεία της πόλης γεμίζουν, αλλά ότι έχει σχέση με την γιορτή παραμένει αμετάβλητο, επειδή δεν διατίθεται για πούλημα. Γι' αυτό και στο μέλλον είναι βέβαιο ότι τα ταμεία θα γεμίζουν ακόμη περισσότερο.

Εμείς, έχοντας από καιρό στραγγίξει τις δεξαμενές της ηθικής μας υπόστασης, προσπαθούμε απεγνωσμένα να βρούμε τι πρέπει να κάνουμε για να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι ξεχωρίζουμε ακόμη ως διακριτές οντότητες μέσα στον λευκό θόρυβο που κατακλύζει το εθνικό μας σύμπαν. Και το μόνο που σκαρφιζόμαστε, σαν θλιβερή επαρχία που είμαστε, είναι να μετατρέψουμε τα άθλια προκατασκευασμένα γκρίζα μπετά της Θεσσαλονικιώτικης Helexpo σε φτηνά και κωμικά υποκατάστατα του Βερολίνου και της Βιέννης. Πνίγοντας την καταθλιπτική μειονεξία μας στις δυνατές μουσικές των πολύχρωμων happenings και στους μεθυστικούς ατμούς του "παραδοσιακού" των Ελλήνων Glühwein.

Δεν μας έχει μείνει πια τίποτε δικό μας. Ούτε και αυτή η ίδια η γλώσσα μας, που στέκει περιφρονημένη απέξω. Σαν να μην διαθέτει λέξεις στιβαρές και δυνατές, που να μπορούν να αντέξουν και να μεταφέρουν το βάρος και την ένταση όλων αυτών των θαυμαστών πραγμάτων, που θα συμβούν στην πόλη μας τα φετινά Χριστούγεννα.

Η ζωή μας είναι σε όλες της τις εκφάνσεις αφόρητα ξένη. Kαι, πάνω από όλα, αφόρητα δανεική. Όπως από καιρό οι μισθοί και οι συντάξεις μας.






Για περισσότερες και ακριβέστερες πληροφορίες εδώ και εδώ

buzz it!

2 σχόλια:

Elias είπε...

Κατανοώ το σκεπτικό σου, όμως οφείλω να επισημάνω και του στραβού το δίκιο. Όλος ο κόσμος έτσι είναι, όχι μόνο η Ελλάδα. Η δυτική/αμερικάνικη εορταστική κουλτούρα έχει κυριαρχήσει παγκοσμίως. Να δεις στην Ταϊλάνδη τι γίνεται τα Χριστούγεννα, όλες οι μεγάλες πόλεις λαμποκοπάνε από τα στολισμένα έλατα, τα έλκυθρα με τους ταράνδους, τους Santa Claus κ.λπ. (στην Ταϊλάνδη δεν φύονται έλατα ούτε πέφτει χιόνι ποτέ, παρά μόνο στην κορυφή του ψηλότερου βουνού της χώρας). Ούτε τον Ιησού ("Πρα Γιεσού") καταλαβαίνουν, ήταν "ένας άνθρωπος που δίδαξε να κάνουμε καλά πράγματα στους άλλους". Τα Χριστούγεννα, τελικά, γίνονται ένα τεράστιο λούνα-παρκ, η γιορτή του καταναλωτισμού. Κάτι αντίστοιχο ξεκινάει τα τελευταία χρόνια και στο γειτονικό Λάος.
Και μιλάμε για δυο χώρες με πολύ πλούσια κουλτούρα και παράδοση.

Διάβαζα εδώ τον πατέρα Ιωνά, ορθόδοξο ιεραπόστολο στην Ταϊβάν, που περιγράφει κάτι αντίστοιχο για τους Κινέζους και το Halloween. ("Οι κινεζοι εχουν την δικη τους ημερα των νεκρων, πολυ πιο ομορφη, καθαριζουν τους ταφους, προσευχονται οικογενειακα, αλλα δυστυχως ο μιμιτισμος του αμερικανικου τροπου ζωης τους αλλοιωνει πολιτιστικα. Κανουν κατι που δεν εχει καμια σχεση με την κουλτουρα τους, που δεν καταλαβαινουν την σημασια του κ.λπ.")

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

Δεν κρίνω αν έχει δίκαιο ή όχι Ηλία. Απλά επισημαίνω ότι είναι στραβός. Και ειδικότερα ένας στραβός που αρέσκεται να παριστάνει τον πιο ξύπνιο από όλους και να προβάλλει αυτάρεσκα την παγκόσμια μοναδικότητα του.