Κυριακή, Μαΐου 21, 2006

-Το πολιτιστικό άλμα της Eurovision!!!

Οι Ευρωπαϊκοί λαοί απέδειξαν ότι διαθέτουν μεγαλύτερη ωριμότητα από αυτήν που τους χρεώνουν οι ηγεσίες τους. Η καθαρή νίκη των Φινλανδών στο ακραία κακόγουστο πανηγύρι της Eurovision είναι απολύτως ενδεικτική.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες, μπροστά στην ήδη βαθιά εδραιωμένη παρακμή και στην ευτέλεια, που τους σερβίρονται ως πολιτισμικές προτάσεις, αρνήθηκαν να μπουν στην διαδικασία της συμβατικής αξιολόγησης σκουπιδιών και επιστρατεύοντας μαζικά το χιούμορ τους ψήφισαν μια οικτρή καρικατούρα που μάλλον και η ίδια πρέπει να συμμετείχε στην διοργάνωση με αποκλειστικό σκοπό να κάνει το δικό της χαβαλέ.
Άλλωστε είναι φανερό ότι οι σημαντικές χώρες της Ευρώπης έχουν εγκαταλείψει από καιρό κάθε προσπάθεια για σοβαρή συμμετοχή τους στον αστείο αυτό διαγωνισμό. Απλά συνεχίζουν από ευγένεια και από συνήθεια αλλά και γιατί δεν θέλουν να στερήσουν από τις περιφερειακές τριτοκοσμικές επαρχίες τους το όνειρο της διεκδίκησης ενός τόσο πολύτιμου τροπαίου και μιας τόσο μοναδικής για τα μέτρα τους νίκης. Οι Γερμανοί π.χ. πρέπει να ξέρουν καλά πόσο εθνικά υπερήφανοι θα γίνονταν οι Τούρκοι ή οι Βούλγαροι ή οι Ρουμάνοι με μια ενδεχόμενη νίκη τους και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να αφαιρέσουν από τέτοιες χώρες την δυνατότητα διεκδίκησης σημαντικών επιτευγμάτων.

Για εμάς είναι μάλλον περιττό να μιλάμε. Για τους εδώ ταγούς παρόμοιες προοπτικές παίρνουν διαστάσεις εθνικού στόχου, πνευματικής ολοκλήρωσης και πρότασης ζωής. Τόσο πολύ που οι καλοί αυτοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να σκεφθούν ότι υπάρχει και η πιθανότητα να βρεθούν καθ΄ οδόν μπροστά σε κάποια άλλη εξέλιξη.

Η αμηχανία τόσο του Sakis όσο και του προέδρου της ΕΡΤ κατά την διάρκεια της απονομής ήταν εύγλωττη. Άλλο τόσο ηχηρή ήταν και η χοντροκομμένη άρνηση, -της τελευταίας στιγμής-, του κυβερνητικού εκπροσώπου να ανέβει στην σκηνή και να βραβεύσει ο ίδιος τους "καλλιτέχνες" (κάτι που προφανώς είχε προγραμματισθεί με την κρυφή ελπίδα ότι θα είναι η Αννούλα μας αυτή που θα εισπράξει τα πολύτιμα φιλιά).

Γιατί ν’ αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία
κ’ η σύγχυσις. (Τα πρόσωπα τι σοβαρά που εγίναν).
Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ’ η πλατέες,
κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;

Γιατί ενύχτωσε κ’ οι βάρβαροι δεν ήλθαν.
Και μερικοί έφθασαν απ’ τα σύνορα,
και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν.

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.

Τι όνειρα γκρεμίστηκαν εχθές! Τι ευκαιρία χάσαμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να γίνουμε ο μόνιμος πανηγυρότοπος της Ευρώπης!

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια: