Δευτέρα, Μαΐου 25, 2009

-Τι να κάνουμε! Είναι βλέπεις ακριβά τα stents πρόεδρε!


Επέκταση του (έκτακτου) μέτρου της έκτακτης εισφοράς και για το έτος 2010 φέρεται να μελετά το κατ΄ ευφημισμό οικονομικό επιτελείο της κατ΄ ευφημισμόν κυβέρνησης της οποίας ηγείται ο μεγάλος τιμονιέρης. Επιπλέον, θα ξαναδούνε λιγάκι και τις μελλούμενες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους για τσιγάρα, ποτά, κινητά κ.λ.π.. Ξέρετε. Μάλλον, κατά πως φαίνεταιι, θα τις τσιμπήσουνε και αυτές λιγάκι παραπάνω.

Βέβαια, κατά το ρεπορτάζ πάντοτε, όλα αυτά θα εξαρτηθούν και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αν ο κοσμάκης δείξει θυμωμένος θα γίνουν και οι ανάλογες εκπτώσεις. Ο πελάτης δεν είναι μόνον για μία φορά. Ας ικανοποιηθεί αυτός και η εκλογική πραμάτεια είναι έτοιμη να ξαναμπεί στους πάγκους, για το καλό της πατρίδας πάντοτε. Βλέπετε εδώ έχουμε να κάνουμε με πρωθυπουργό υπεύθυνο. Όχι σαν τον άλλον του Πασοκ, που είναι βουλιμικός για την εξουσία και δεν σκέφτεται τίποτε άλλο από το κόμμα του. Για τον εύσωμο ηγεμόνα μας αυτό που μετράει είναι η προσφορά.

Τώρα βέβαια, την ώρα που εμείς ψάχνουμε στις πτυχές του καναπέ για τίποτε ξεχασμένα νομίσματα για να συμπληρώσουμε τα ποσά που είναι απαραίτητα για την σωτηρία της πατρίδας, τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίζουν να αγοράζουν (επί πιστώσει! - προσέξτε το αυτό!) τα stents και τα παρόμοια δέκα φορές ακριβότερα από την Αγγλία. Γιατί άραγε; Απλό. Οι πιστωτές ζητήσαν τα λεφτά τους από τα προηγούμενα κλεμένα και ο καημένος ο Παπαθανασίου δήλωσε αδυναμία. Το έμαθε η τηλεόραση και, τέτοια που είναι, άρχισε να διαλαλεί δεξιά και αριστερά ότι αν δεν μας φέρουν οι έμποροι άλλα stents και υπερβηματοδότες θα κινδυνέψει η δημόσια υγεία και η εικόνα του καταλληλότερου πρωθυπουργού μπορεί να υποστεί επικίνδυνες ρωγμές. Δεν είμαστε για τέτοια τώρα.

Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο η λύση ήταν μία. "Νομιμοποιούμε" τις παλιές αμαρτίες στο πλυντήριο της βουλής, για να είναι σίγουρες οι εισπράξεις των απατεώνων όταν έρθουν οι καλύτερες μέρες, και τους εκχωρούμε παράταση για το ίδιο καθεστώς παρανομίας, ώστε να συνεχίσουν να πουλάνε στις τιμές που ξέρετε χωρίς διαγωνισμούς, συμβάσεις και άλλα τέτοια μικροαστικά, για 2-3 χρόνια ακόμη. Τι κι αν η περίφημη τροπολογία της "νομιμοποίησης" τυχαίνει να είναι ένα απίθανο νομικό έκτρωμα που παραβιάζει καμιά 10αριά άρθρα του Συντάγματος και πόρω απέχει από του να χαρακτηρίζει ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. Αφού το έκανε και το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει και η Νέα Δημοκρατία, μας είπαν. Το μέτρο της ντροπής είναι αυτό. Ότι μπορεί να μην είμαστε καλοί, πάντως δεν είμαστε χειρότεροι από τους άλλους.

Αλλά ας συνεχίσουμε. Οι μεγαλοπρομηθευτές ως εκ θαύματος σταμάτησαν να ζητούν τα χρήματα τους και η ειρήνη επανήλθε στα νοσοκομεία. Ξανακοίταξαν φαίνεται οι άνθρωποι τους ισολογισμούς τους και διαπίστωσαν ότι έχουν ακόμη αρκετή ρευστότητα για να συνεχίσουν να δανείζουν στο ελληνικό δημόσιο με διευρυμένο spread 10.000 μονάδων. Όλα καλά!

Θα μου πείτε τώρα, γιατί η κυβέρνηση δεν δανείζεται με το υφιστάμενο spread των 300 μονάδων ώστε να τους πληρώσει τα παλιά (παράνομα - ξεπαράνομα δεν βαριέσαι, ντέφι να γίνει) και να τους στείλει στο διάλο, και αυτούς και τους γιατρούς που εισπράττουν τα ποσοστά τους από κάθε φάρμακο ή υλικό, λίγο πριν αυτό δοθεί στον άρρωστο; Εδώ καίγεται το σπίτι μας. Δεν είμαστε σήμερα για τέτοιες πολυτέλειες. Μα είναι εξαιρετικά απλό. Αν ο δανεισμός γίνει επίσημα με το τρέχον επιτόκιο της αγοράς θα το μάθει η κουτοπόνηρη η Eurostat, θα προσθέσει το νέο δάνειο στο δημόσιο χρέος ή στο έλλειμμα, ανάλογα την περίπτωση, και θα ζητάει μετά νέες προσαρμογές και νέα χρονοδιαγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης και νέους απολογισμούς. Σκοτούρες δηλαδή.

Ενώ τώρα; Τώρα το δάνειο το δίνουν, λιγάκι ακριβότερα η αλήθεια, αλλά διακριτικά και σιωπηρά, οι μεγαλέμποροι της αρπαχτής. Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν ούτε διπλογραφικό λογιστικό σύστημα ούτε ισολογισμούς. Έτσι κανείς δεν μπορεί ποτέ να ξέρει πόσα και από πότε χρωστάνε. Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν άστα να παν΄να χρωστάνε τα κέρατα τους. Έστω και με επιτόκιο 1.000%. Ούτε το δημόσιο έλλειμμα, ούτε το δημόσιο χρέος ενοχλούνται. Όταν θα έρθει η καλή ώρα, μετά από 2, 3 ή 5 χρόνια, θα δούμε τι θα κάνουμε. Όταν η αγορά θα έχει ησυχάσει και η Κομμισσιόν θα κοιτάει αλλού, χωρίς να νοιάζεται πλέον για τα ελλείμματα της ψωροκώσταινας, θα κόψουμε τίποτε νέα ομόλογα και θα ξοφλήσουμε τους τοκογλύφους. Είπατε τίποτε; Μεγαλοφυές! Και εσείς νομίζατε ότι τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν εκδίδουν ισολογισμούς λόγω της ανικανότητας των υπαλλήλων και των πολιτικών προϊσταμένων τους. Κοροιδάρες! Η αδιαφάνεια είναι κι αυτή ένα εργαλείο ανόητοι. Που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ευεργετικά αποτελέσματα την κατάλληλη στιγμή.

Κατά τα λοιπά ο πρωθυπουργός μας, το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας, είναι υπεύθυνος πολιτικός, την στιγμή που όλοι οι άλλοι δεν είναι παρά ανεύθυνοι και βουλιμικοί.

Το κόστος όλης αυτής της υπόθεσης; Ψίχουλα. Γύρω στα 4 δισ € τον χρόνο. Χρήματα που ο ελληνικός λαός μπορεί έστω και με θυσίες να πληρώσει (στο απώτερο μέλλον, εννοείται) για να έχει το προνόμιο στο μεταξύ να απολαμβάνει έναν Δημήτρη Αβραμόπουλο για υπουργό υγείας, έναν Γιάννη Παπαθανασίου για υπουργό οικονομικών και πάνω από όλα, έναν Κώστα Καραμανλή για υπεύθυνο πρωθυπουργό.

Περαστικά σε όλους και καλά μπάνια το τριήμερο.

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια: