Δευτέρα, Οκτωβρίου 25, 2010

-Ας δώσουμε και μια ευκαιρία σε αυτόν τον καλό άνθρωπο
Δεν το είχα σκοπό να γράψω. Πλην όμως με κατέλαβε συγκίνηση. Ανακοινώθηκε σήμερα από τον υπουργό Λοβέρδο το "Νέο Σύστημα Προμηθειών" των νοσοκομείων για το 2012. Νέο, εντυπωσιακό και καθόλα πρωτοποριακό.

Σκάλισα πρόχειρα τα χαρτιά μου και βρήκα τα περυσινά στοιχεία. Ήμουν απολύτως σίγουρος. Και δεν έπεσα έξω. Πέρυσι, ακριβώς την ίδια ημέρα, η υπουργός Μαριλίζα, μετά της υφυπουργού Φώφης, είχε ανακοινώσει "Νέο Σύστημα Προμηθειών" για το 2011.

Πολλοί θα πουν ότι είναι σατανική σύμπτωση. Θα κάνουν λάθος. Είναι ακρίβεια, συνέπεια και σεβασμός στην παράδοση. Οι επέτειοι υπάρχουν για να εορτάζονται. Αν ανοίξετε το εορτολόγιο θα δείτε ότι η 23η Οκτωβρίου είναι από καιρό καθιερωμένη ως ημέρα εορτασμού του "Νέου Συστήματος Προμηθειών". "Νέο σύστημα" λοιπόν και ο μικρός Ανδρέας.

Βλέπετε, από την εποχή που η τρισκατάρατη Ευρωπαϊκή Ένωση μας φόρτωσε με τις οδηγίες της, -που δεν είναι και πολύ συμβατές με μίζες, δώρα, ποσοστά και τα τοιαύτα-, έπρεπε να ανανεώνουμε κάθε λίγο και λιγάκι τα συστήματα μας για να κερδίζουμε χρόνο και πολύτιμη ελευθερία κινήσεων. Έτσι, από το 2001 και μετά, χορτάσαμε νέα συστήματα.

Ένα ο σοφός Παπαδόπουλος. Μετά ο ανθρώπινος Κακλαμάνης, που το ξεκίνησε αλλά το άφησε στην μέση επειδή βιαζόταν να γίνει δήμαρχος. Ύστερα μας ήρθε κατακέφαλα το νέο σύστημα του πρέσβεως Αβραμόπουλου, που δεν είχε σχέση με τα άλλα. Ήταν τόσο πρωτοποριακό και τόσο μπροστά από την εποχή του, -όπως όλα τα δημιουργήματα του εν λόγω ανδρός-, που ήταν αδύνατον να γίνει κατανοητό από τους συγχρόνους του και να εφαρμοσθεί. Κατόπιν περάσαμε στους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς της Μαριλίζας που κόλλησαν γιατί ξεμείναμε από κομπιούτερ ή κάτι τέτοιο. Τώρα ήρθε η σειρά του Λοβέρδου, που πήρε τα κουβαδάκια του από το Εργασίας και εγκαταστάθηκε στην Αριστοτέλους για να συνεχίζει να χτίζει τις υποθήκες του προσωπικού του μέλλοντος. Δικαιούται λοιπόν και αυτός το δικό του "Νέο Σύστημα", όπως κάθε πολιτικός που οραματίζεται να αφήσει την σφραγίδα του στην ιστορία.

Εμάς; Εμάς, όλη αυτή ι ιλαροτραγωδία μπορεί να μας στοιχίσει μερικά ακόμη ζουμερά δισεκατομμύρια. Αλλά μας κάνει καρδιά να αρνηθούμε μια ευκαιρία σε έναν τόσο γοητευτικό και επικοινωνιακό νέο άνθρωπο;

Γι' αυτό και οι δημοσιογράφοι, -που ευθυγραμμίζονται με ακρίβεια με το γενναιόδωρο και φιλάνθρωπο λαϊκό αίσθημα-, φρόντισαν αμέσως να μας ενημερώσουν για τα πρωτοποριακά στοιχεία του "νέου συστήματος". Και απέφυγαν, -από λεπτότητα και αβρότητα ασφαλώς-, να ρωτήσουν τι απέγιναν όλα τα υπόλοιπα "νέα συστήματος" του πρόσφατου παρελθόντος. Γιατί δεν εφαρμόστηκαν, πόσο στοίχισαν οι αβανταρισμένοι δήθεν πειραματισμοί των σοφών κεφαλών και, εάν τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά για την τρύπια και ήδη άδεια τσέπη μας, γιατί οι πολιτικά υπεύθυνοι των απανωτών αυτών φαρσοκωμωδιών εξακολουθούν, καλοπληρωμένοι και δια βίου εξασφαλισμένοι, να μας βγάζουν την γλώσσα από τις υψηλότερες θέσεις του πολιτικού στερεώματος. Τέτοια ερωτήματα όμως θα μετέτρεπαν την πολιτική μας ζωή σε μηχανιστική διαδικασία, θα της αφαιρούσαν αυτόν τον ανθρώπινο αέρα του ασαφούς και του ευχάριστα απρόβλεπτου και θα μας καταντούσαν άψυχες μηχανές. Κάτι σαν τους δυστυχείς Γερμανούς για παράδειγμα.

Κατά τα λοιπά, το "νέο σύστημα" θα προετοιμασθεί και θα εκκινήσει το 2012, μας είπε σήμερα ο υπουργός. Μέχρι τότε θα διανύουμε μεταβατική περίοδο. Όπως τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια άλλωστε.

Και ξέρετε κάτι; Οι προμηθευτές, οι γιατροί του ΕΣΥ, με τους "ανεξήγητους" για τον ΣΔΟΕ λογαριασμούς των εκατομμυρίων, και όλος ο υπόλοιπος άθλιος συρφετός που θησαυρίζει από την ανοησία αυτού του λαού, λατρεύουν το νομικό κενό των μεταβατικών περιόδων. Το λατρεύουν επειδή οι νεφροπαθείς χρειάζονται απαραιτήτως τα φίλτρα τους κάθε μέρα που περνά, ανεξάρτητα από την νομιμότητα των συμβάσεων και των διαδικασιών. Και επειδή οι ανάγκες για βηματοδότες και στεντς πολύ λίγο επηρεάζονται από τις μεταβατικές περιόδους των υπουργών, που γράφουν καλά στο γυαλί και "στα παράθυρα έμορφα ομιλούν", όπως θα έλεγε και ο πάντοτε επίκαιρος ποιητής.

Να είμαστε καλά λοιπόν του χρόνου τέτοια μέρα, για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την ανακοίνωση του "Νέου Συστήματος Προμηθειών" για το 2013. Αν δεν έχουμε πάρει τρέχοντας τα βουνά στο μεταξύ.σημείωση Νο. 1: Μην σας μπερδεύει το γεγονός ότι η περυσινή ανακοίνωση είχε γίνει την 23η Οκτωβρίου και σήμερα έχουμε 25. Η επέτειος είναι διοικητική και σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας όταν η ημέρα της προθεσμίας συμπίπτει με επίσημη αργία αυτή παρεκτείνεται έως την επομένη εργάσιμο.

σημείωση Νο. 2: Η αναφορά του τύπου στην περυσινή επέτειο με τίτλο, τι άλλο, "Αλλάζει το σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων".

buzz it!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επί σεμνών και ταπεινών οι ανακοινώσεις γινόντουσαν ανοιξιάτικα. Και ανά διετία, όχι κάθε χρόνο...

Νικήτας, 11/06/05
http://www.hri.org/news/greek/eragr/2005/05-06-11_1.eragr.html

Πρέσβης, 22/05/07
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=2000

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

Να διορθώσω ανώνυμε. Επί πρέσβεως οι εξαγγελίες ήταν ανά 15θήμερο. Το ποσό δε της εξοικονόμησης πόρων πάντοτε απαράλλακτο. Ακριβώς 500 εκ. Ούτε σέντσι λιγότερο.
Αργότερα, όταν ψηφίστηκε ο περίφημος νόμος (ένα αφάνταστο προχειρολόγημα που συντάχθηκε αναγκαστικά διότι παρετάθη η παραμονή του ανδρός στο υπουργείο και δεν γινόταν αλλιώς) εξηγγέλετο με εβδομαδιαία συχνότητα η εφαρμογή του. Τέτοιος ήταν ο πρέσβυς. Τέτοιους ανθρώπους διώξαμε στην πολιτική εξορία. Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα, Θα ξανάρθει και τότε κάθε διεφθαρμένος θα στηθεί επί του πάγκου του. Ουαί και αλλοίμονο στους μπαγαμπόντηδες.

Zaphod είπε...

Eμ μιλάμε για μεγάλους πολιτικους ανδρες....

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ερμιππε

Πιστεύω ότι ο πρέσβης, ώς κοινωνός της κλασσικής παιδείας ήταν και είναι και οπαδός του γνωστού "η επανάλειψις μήτηρ μαθήσεως". Να σε διορθώσω όμως κι' εγώ με την σειρά μου (όχι θα το άφηνα να πέσει...): Πολιτική εξορία η θέση αντιπροέδρου στην νέα ΝΔ? Συνέχεια στις επάλξεις αυτός ο άνθρωπος. Για το καλό μας εννοείται

Φιλικά
Στάθης Δ (aka Ανώνυμος 26 Οκτ 2010 3:23:00 μ.μ.)

Ανώνυμος είπε...

Περασαν δωδεκα μηνες για να ανακοινωθεί μια μέθοδος προμηθειών που θα μπορουσε ισως να δουλέψει (να δουμε και τις λεπτομερειες πρωτα). Στο μεταξυ στα νοσοκομεια έχουν πέσει οι τιμές στα υλικά αλλά ταυτόχρονα έχουν εξαφανιστεί οι βελόνες, τα γαντια τα ραμματα...
Ανικανοι διοικητές, τσατσοι της Μαριλιζας κανουν "οικονομια" κρατώντας τα χειρουργεία κλειστά, δημιουργώντας ελλειψεις βασικών ειδων πρώτης αναγκης (φιλμ για ακτινογραφίες πχ) κοκ.
ενα πλήρες χάος που θα οδηγησει συντομα σε τραγελαφικές καταστασεις.
Διεφθαρμενος Ορθοπαιδικος
ΥΓ να γραφεις συχνότερα.