Τετάρτη, Ιουνίου 08, 2011

-Μάλλον η τελευταία μας ευκαιρία


Το πλήρες κείμενο από την Süddeutsche Zeitung εδώ


Επιστολή του Υπουργού Οικονομίας προς τους Ευρωπαίους συναδέλφους του και το ΔΝΤ. Ο Schäuble ζητά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

07.06.2011, 20:39

Von Claus Hulverscheidt, Berlin

Σε επιστολή του, που βρίσκεται στην διάθεση της εφημερίδας, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας Wolfgang Schäuble, απευθύνεται προς τους Ευρωπαίους συναδέλφους του και το ΔΝΤ ζητώντας την επιπλέον βοήθεια ύψους πολλών δις προς την Ελλάδα και την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιεί ότι είναι υπαρκτή η απειλή της πρώτης ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας χώρας μέλους της Ευρωζώνης.

Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραδέχεται πρώτη φορά ανοικτά ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα επιπλέον πρόγραμμα βοήθειας πολλών δις και μια αναδιάρθρωση του χρέους της. Χωρίς ένα τέτοιο "πακέτο" είναι πλέον υπαρκτή η απειλή της πρώτης ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας ενός κράτους μέλους της Ευρωζώνης. Στην αναδιάρθρωση θα πρέπει να συμμετάσχουν οι τράπεζες και οι ιδιώτες επενδυτές, που θα πρέπει να περιμένουν επτά χρόνια επιπλεόν για την επιστροφή των χρημάτων τους.

Το δισέλιδο γράμμα του Schäuble απευθύνεται στους συναδέλφους του στην Ε.Ε., στον Διοικητή της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet, στον Επίτροπο Olli Rehn και στον αναπληρωτή Διευθυντή του ΔΝΤ John Lipsky.

Με την επιστολή παραδέχεται ότι το μέχρι τώρα σχέδιο της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την σταθεροποίηση της Ελληνικής οικονομίας έχει αποτύχει. Το σχέδιο προέβλεπε ένα σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης με αντάλλαγμα την λήψη βοήθειας από τους εταίρους. Από την άνοιξη του 2012 η χώρα θα έπρεπε να επιστρέψει σταδιακά σε δανεισμό από τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα επενδυτικά κεφάλαια και τους μικρούς επενδυτές.

Μια ουσιώδης αύξηση της βοήθειας

Ο Schäuble θεωρεί μια τέτοια γρήγορη επιστροφή στις αγορές ως μια προοπτική "περισσότερο από μη ρεαλιστική". Για τον λόγο αυτό πιστεύει ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για έναν νέο πρόγραμμα στήριξης, το οποίο θα κλείσει τα υπάρχοντα οικονομικά κενά και θα αποτρέψει την στάση πληρωμών. Ο υπουργός στην επιστολή του δεν αναφέρεται στην έκταση ενός τέτοιου προγράμματος. Μιλάει απλά για μια ουσιώδη αύξηση του προηγούμενου ποσού των 110 δις €.

Στο τραπέζι βρίσκεται ήδη μια προσθήκη ύψους τουλάχιστον 60 δις €. Σε περίπτωση, όμως, μη επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές ούτε το 2013 και 2014 το ποσόν που θα ήταν απαραίτητο θα ξεπερνούσε τα 100 δις.

Ο Schäuble τονίζει ότι "κάθε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να περιέχει μια δίκαιη επιβάρυνση μοιρασμένη ανάμεσα στους φορολογουμένους και τους ιδιώτες επενδυτές". Ο σωστός τρόπος για την διασφάλιση μιας ουσιώδους συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών θα ήταν ένα Bond Swap, μια ανταλλαγή με άλλα λόγια παλιών με νέα κρατικά ομόλογα.

Συγκεκριμένα, αυτό που έχει υπ' όψη του, είναι ότι οι επενδυτές θα ανταλλάξουν όλα τα χαρτιά που έχουν στην κατοχή τους με νέα χρεόγραφα με παράταση λήξης επτά ετών. Έτσι θα πάρουν τα χρήματα τους αργότερα αλλά σε κάθε περίπτωση χωρίς απώλειες. Αλλιώς, τα παλιά χρεόγραφα θα μπορούσαν, εξαιτίας της ακόμη πιθανής στάσης πληρωμών, να μην πληρωθούν ποτέ.

Ο Schäuble αφήνει ανοικτό το ζήτημα για το εάν οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει ή όχι να εξαναγκασθούν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Κάτι τέτοιο είχε μέχρι τώρα απορριφθεί τόσο από την Καγκελάριο Μέρκελ όσο και από τον κ. Τρισέ. Ο τελευταίος φοβάται ότι μια αναδιάρθρωση, και ειδικά με την συμμετοχή ιδιωτών, θα βύθιζε εκ νέου το οικονομικό σύστημα σε σκληρές αναταράξεις και επιπλέον θα ήταν δυνατόν να δημιουργήσει βαθιές σχισμές στο ισοζύγιο της Κεντρικής Τράπεζας. Πίσω από τον φόβο αυτό βρίσκεται το γεγονός ότι η ΕΚΤ είναι από καιρό ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση από κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου αναφέρεται ότι πολλές τράπεζες έχουν ήδη απαλλαγεί από τους ελληνικούς τίτλους. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι "μετά από μια επιπλέον αναμονή δεν θα υπάρχει Ελληνικό χρέος σε χέρια ιδιωτών".

buzz it!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευγε Ερμιππε, γαι ακομη μια φορα - πρωτος. Μετα απο 12 ωρες (αιωνιοτητα στην εποχη μας) ξυπνησε και το ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=405434
Οι FT το εχουν ηδη αναλυσει
http://ftalphaville.ft.com/blog/2011/06/08/588502/dear-herr-schaeuble/

Insp Rebus είπε...

Eρμιππε

Μόνο για τόκους στην 5ετία 2011-2015 χρειαζόμαστε 106 δις. Και άλλα 8 (μόνο...) λόγω κατάπτωση εγγυήσεων [1]
Τα νούμερα δεν βγαίνουν, το ξέρουν και το ξέρουμε εδώ και χρόνια. Η απόφαση στήριξης είναι πολιτική βέβαια, για πόσο ακόμα είναι το ερώτημα, όταν η ελληνική πολιτική σκηνή αρνείται επιμόνως να κάνει στοιχειωδώς την δουλειά της, για να μην πώ ότι κάνει το ακριβώς αντίθετο. Για πόσο?

[1] http://www.xrimanews.gr/oikonomia/8940

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

Μέχρι τον Οκτώβριο λέω εγώ ή το πολύ τα Χριστούγεννα. Δεν θα προλάβουν να μας στείλουν οι εταίροι. Θα το κάνουμε μόνοι μας.

Ανώνυμος είπε...

Μεχρι 14 Ιουνιου 2011, αν η εκδοση γραμματιων δεν εχει επιτυχια. Και θελει πολυ τσαγανο για να αγορασεις 6μηνα γραμματια, τα οποια δεν θα παρεις πισω αν δεν πληρωσουν οι Γερμνοι

Ανώνυμος είπε...

BLOG ZOUGLA - ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ

Αντρο ανθελληνων, πασοκων, λαθρολαγνων τσιριζαιων και ανταρσυαιων εχει γινει το blog του ΔημοσιοΚΑΦΡΟΥ...
Με φασιστικο τροπο και χωρις καμια αιτιολογηση κατεβαινουν αναρτησεις και σχολια που απλως κριτικαρουν ολους αυτους, ενω αναρτησεις αναρχικων και φιλοκυβερνητικων χρηστων που βριζουν αισχρα την Παναγια, τον Χριστο, την Ελλαδα και τους Ελληνες και υμνουν τους λαθρομεταναστες δεν τα πειραζουν...

Κυριο ρολο σε αυτον τον φασισμο παιζει καποια admin του blog η οποια για λιγα ψιχουλακια που της πεταει ο ΔημοσιοΚΑΦΡΟΣ φροντιζει για ολην αυτη την προπαγανδα....
Ενιοτε σχολιαζει χρησιμοποιωντας διαφορα nicknames βριζοντας αισχρα τα θεια και τους γονεις αλλων χρηστων!

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ