Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 28, 2012

-Η κρυφή γοητεία της τσιπρολογίας



Ενώ η Ελλάδα κυβερνιέται, εξουσιάζεται (και μέρα με την μέρα συντρίβεται και βυθίζεται) από την αμήχανη και συγχυτική τριανδρία των Σαμαροβενιζελοκουβέληδων οι πάντες ασχολούνται εντατικά και επίμονα και σχεδόν αποκλειστικά με τον Τσίπρα. Μέχρι και το πιο ανεπαίσθητο νεύμα του αποτελεί πλέον αιτία βαθυστόχαστου σχολιασμού και (συνήθως πολεμικής) εκτεταμένης ανάλυσης. Μια ακόρεστη Τσιπρολαγνεία έχει καταλάβει και συνεγείρει το πανελλήνιο.

Άλλη εξήγηση, από του ότι οι πάντες είναι πλέον πεπεισμένοι ότι ο εξαίρετος αυτός πολιτικός αρχηγός είναι ήδη πρωθυπουργός σε βραχεία αναμονή και ότι πρέπει να συνετισθεί και να καλοπιασθεί εκ των προτέρων, δεν υπάρχει.

Αν το παραπάνω δεν είναι απόλυτα αληθές και η επιδίωξη των τσιπρομάχων είναι απλά η πολιτική φθορά του φερέλπιδος νέου πολιτικού, έτσι, για καλό και για κακό, οι δράστες θα πρέπει να ελεγχθούν για ανοησία. Μιας και κάνοντας ότι κάνουν επιτυγχάνουν το εντελώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Διότι, αφενός, το κοινό στο οποίο λογικά απευθύνονται, αυτό των υποψηφίων ψηφοφόρων του Αλέξη μας, διόλου δεν συγκινείται πια, -διεγείρεται μάλιστα θετικά, θα έλεγα-, από την επισήμανση τόσο του εξτρεμισμού όσο και των κραυγαλέων αντιφάσεων, που ξεχειλίζουν είναι η αλήθεια, στον δημόσιο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο εξτρεμισμός αυτός είναι χάδι μπροστά στα τωρινά πάθη του στρατού των ανέργων και οι αντιφάσεις υποσχέσεις παραδείσων, για ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στην κόλαση και που δεν αγγίζονται από διλήμματα για μια θεωρητικής αξίας σωτηρία και για την διασφάλιση μιας δήθεν ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Που στα χέρια της ανήθικης και αδίστακτης πολιτικής τάξης έχει κι αυτή χάσει κάθε νόημα και έχει ξεπέσει, όπως όλα όσα από καιρό νοηματοδοτούν ανεπαρκώς τον βίο μας, σε φτηνό και ανούσιο ιδεολόγημα. Η σωτηρία της πατρίδας, όπως εκτελείται, δεν τους αφορά, μια και αυτή η πατρίδα έχει πάψει από πολλού να τους περιλαμβάνει, στο πρακτικό τουλάχιστο επίπεδο, αυτό της εξασφάλισης του επιούσιου.

Αφετέρου, οι δραστήριοι επικριτές του Τσίπρα, κάνουν ότι μπορούν για να διευρύνουν, μέρα με την μέρα, το, δικαίως ή αδίκως, απελπισμένο αυτό κοινό. Ακόμη και μέσα στις ίδιες τις τάξεις των κατάφωρα ευνοημένων δημοσίων υπαλλήλων. Που αντί να ακούσουν με σθεναρή φωνή ότι η πολιτική τάξη κάνει ότι μπορεί, τσαλαπατώντας την υπόλοιπη κοινωνία, για να διατηρήσει, έστω σε περιορισμένο βαθμό, τα παράλογα προνόμια τους, προνόμια που σε καμία περίπτωση δεν ισοσκελίζονται από την παραγωγικότητα, βλέπουν του άθλιους κομματάρχες να μιξοκλαίγονται μπροστά τους, ότι δήθεν θα έπρεπε να τους δώσουν περισσότερα αλλά οι "προσωρινές" συνθήκες, -προσωρινές μόνον, που δεν μπορεί παρά να αλλάξουν-, δεν το επιτρέπουν. Και να απεικονίζουν τον καημό αυτό για την "αδικία" σε κούφια εφευρήματα και υποσχέσεις του τύπου της "ρήτρας αναπλήρωσης", που όλοι κατά βάθος ξέρουν ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν ποτέ.

Καταντούν έτσι να εισπράττουν αποστροφή και μίσος, ακόμη και από εκείνους που θα έπρεπε να ξεπληρώνουν με ευγωμοσύνη. Και όχι μόνον. Με τον τρόπο αυτό συνεχίζουν να συντηρούν στους κόλπους των παραδοσιακών πελατών τους την αίσθηση κατοχής ενός μη διαπραγματεύσιμου δικαιώματος που τώρα απαλλοτριώνεται αδίκως. Ενός δικαιώματος που πηγάζει από την αρχική συμφωνία του Οθωμανού πολιτικού με τον εξίσου Οθωμανό πελάτη. Εγώ σε διορίζω και σου εξασφαλίζω το προνόμιο να ζεις χωρίς να σκάπτεις. Εσύ έχεις μια και μόνη υποχρέωση. Να με ψηφίζεις και να συντάσσεις, χωρίς να ρωτάς, τις διοικητικές πράξεις που είναι απαραίτητες για τις δουλειές μου. Τα τυχερά και ότι περισσέψει στο τραπέζι δικά σου.

Η κοντόφθαλμή και αδιέξοδη αυτή τακτική διευρύνει το χάσμα στην κοινωνία, παγιώνει την ύπαρξη των στεγανών, ανάμεσα στο ιδιωτικό και το κρατικοδίατο κομμάτι του πληθυσμού και διαιωνίζει την διαμάχη που ξεκίνησε με την αποκάλυψη της οικτρής κατάστασης της οικονομίας, εγκυμονώντας θανάσιμους εθνικούς κινδύνους για το μέλλον. Παράλληλα δεν ευνοεί την απόκτηση επίγνωσης του προβλήματος, που είναι όρος, εκ των ων ουκ άνευ, για την εξεύρεση και εφαρμογή μιας εφικτής και βιώσιμης λύσης.

Ενώ, λοιπόν, το καράβι αρμενίζει αμέριμνο με πορεία προς τα βράχια, η χώρα διοικείται ατύπως από μια τρόικα ξενόγλωσσων υπαλλήλων, -που ναι μεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν αλλά δεν διαθέτουν την δυνατότητα να νομοθετήσουν οι ίδιοι και να ελέγξουν εσωτερικά, σε μικροεπίπεδο, την κρατική μηχανή-, η ηγετική τριανδρία, βυθισμένη σε υπαρξιακό πανικό,  εφαρμόζει αμήχανα τις ατελείς εντολές και η αστική διανόηση τσιπρολογεί ακατάπαυστα, μήπως και ξορκίσει το μεγάλο κακό, που άρχισε τελευταία να πείθεται ότι, το δίχως άλλο, την περιμένει.

Δηλώνει μάλιστα και την έκπληξη της για τα πρωτόγνωρα φαινόμενα του εκχυδαϊσμού του δημόσιου λόγου, από θεσμικά πρόσωπα πολλής περιωπής, όπως είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της έρμης της βουλής μας. Το παράδοξο, όμως, είναι ότι, πολλά χρόνια τώρα, ο συμπαθής Βαγγέλας ποτέ δεν κρύφτηκε. Αυτός ήταν ο λόγος του και αυτόν εξέπεμπε αδιακρίτως, δεξιά και αριστερά, με φρόνημα και αυτοπεποίθηση. Και γι' αυτόν τον όμορφο λόγο είναι που όλοι εμείς τον αγαπήσαμε. Και αυτόν και τους φίλους του. Όλους τους φίλους του.

buzz it!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Aγαπητέ Έρμιππε

παρακολουθώ τα άρθρα σου κατά τον τελευταίο χρόνο που σε ανακάλυψα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για το πνεύμα τους όσο και την καλλιέπειά σου.

Συμφωνώ ότι ό Τσίπρας λαϊκίζει και προσελκύει αδικημένους και ευννοημένους εξίσου. Όσον αφορά όμως τα αίτια της κρίσης και την αυτοσυνείδησία που αναφέρεις ότι ειναι απαραίτητη προκειμένου να βρούμε βιώσιμες λύσεις, προτείνω να περιοριστεί η εύκολη καταδίκη του Δημόσιου ΤΟμέα και η συλλήβδην καταδίκη όλων των εργαζομένων σε αυτόν.Ως δημόσιος υπάλληλος (ακούγεται σαν αρρώστια πλέον) διαπιστώνω πόσο δύσκολο είναι να κάνεις σωστά τη δουλειά σου, να εξυπηρετήσεις απλά κάποιον που δεν γνωρίζεις, τον άγνωστο ΄Λλλο, (όχι μόνον όσους σε έχουν προσεγγίσει μέσω γνωριμιών) και φυσικά να ανταμοιφθείς αναλόγως. Τα εμπόδια προέρχονται από άλλους δημόσιους υπαλλήλους, αυτούς που τους διόρισαν και τη γενικότερη δομή του Δημοσίου. Οι γενικεύσεις όμως πρέπει να αποφεύγονται γιατί αδικούν.Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι και ο Ιδιωτικός Τομέας ζούσε από τον Δημόσιο και η σχέση αυτή "βόλευε" την πλειονότητα αυτών που τώρα εξανίστανται και καταφέρονται εναντίον του δευτέρου.Το φαγοπότι των διαπλεκόμενων ιδιωτικών συμφερόντων σχετικά με τα μεγάλα έργα του Δημοσίου και η εκτεταμένη φοροδιαφυγή μεγάλων και μικρών ελεύθερων επαγγελματιών είναι απτά παραδείγματα. Η εντύπωση που μου δίνει η χώρα μας είναι αυτή των 'ψιλικατζήδων", των κοντόφθαλμων μικροκλεφτών που δεν υπολογίζουν τον Άλλο παρά μόνον το δικό τους στενά ατομικό συμφέρον.Η νοοτροπία αυτή διαχέεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Όπως επισήμανες σε παλαιότερη ανάρτηση, κακόγουστα σπίτια δεν χτίζουν οι πλούσιοι των Βορείων Προαστίων μόνον αλλά και οι φτωχοί σε καταπατημένες εκτάσεις. 'Οπως κι όπου μπορεί ο καθένας...
Οι υγιείς δυνάμεις αγωνίζονται αλλά πνίγονται στον ωκεανό του βραχυπρόθεσμου και του ευκαιριακού που επιβάλλουν οι περισσότεροι (κατά τη γνώμη μου). Είναι η ευκαιρία μας να δημιουργήσουμε και πρέπει η κρίσιμη μάζα των συμπολιτών μας να πειστεί ότι η λύση βρίσκεται στον δύσκολο δρόμο. Πραγματική αντίσταση δεν είναι η καταγγελία των πολιτικών αλλά των πρακτικών τους. Αυτό θέλει όμως ωριμότητα και κότσια...

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

@Ανώνυμε, ο δημόσιος τομέας δεν μας δίνει και πολλές ευκαιρίες για να σταματήσουμε να τον καταδικάζουμε. Και οι λίγοι καλοί που υπάρχουν σ'αυτόν (στο διάστημα των 23 ετών της εμπλοκής μου γνώρισα εξαιρετικούς δημοσίους υπαλλήλους, άξιους εκτίμησης) δεν βοηθούν, διαχωρίζντας την θέση τους από το υπόλοιπο κοπάδι και από τα επίσημα συνδικαλιστικά όργανα. Μέχρι να ισχύσει ένα αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης, συνεπειών και ποινών, δεν θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για τους καλούς, δεν θα μπορέσουμε να τους ανταμοίψουμε όσο τους αξίζει και εν γένει δεν θα μπορέσουμε να αποσύρουμε από την δημοσιουπαλληλία την μομφή της αυτοναναφορικότητας, έξω και μακρία από κάθε ανάγκη της κοινωνίας που θεωρητικά υπηρετεί. Δεν πιστέυω ότι αυτό μπορεί να γίνει τα επόμενα 10-20 χρόνια, όσο παραμένει η τωρινή γενιά, που διορίστηκε από το πελατειακό κράτος και στην πλειοψηφία της συμμερίζεται την αντίληψη ότι η σχέση του με το κράτος και την κοινωνία είναι μονόδορμη, υπό την έννοια ότι η θέση στο δημόσιο έχει μόνο σκοπό να εξασφαλίζει ένα εισόδημα στον υπάλληλο χωρίς καμιά υποχρέωση από την μεριά του.

Μόνη περίπτωση να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία είναι η άτακτη χρεοκοπία η οποία θα δημιουργήσει τον ισχυρό κλονισμό και είναι απαραίτητος για τον επαναπροσδιορισμό του αξιακού μας συστήματος και την προσπάθεια εξεύρεσης αποτελεσματικών λύσεων, που δεν μπορεί παρά να είναι βίαιες και τεκτονικής έντασης.

Αυτήν την στιγμή απλά καθυστερούμε αυτήν την εξέλιξη και διευρύνουμε την πολυδιάσπαση της κοινωνίας. Κάθε λύση απαιτεί αίσθηση δικαιοσύνης και η δικαιοσύνη επιτυγχάνεται μέσα στην συνοχή της κοινότητας. Οι Έλληνες δεν συγκροτούν κοινότητα και για τον λόγο αυτό η "σωτηρία της χώρας" υπό αυτές της συνθήκες είναι ήδη αντίφαση.

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

Το παρακάτω είναι απόσπασμα από παλιότερη ανάρτηση. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι στους οποίους θα μπορούσαμε να εμπιστευθούμε τις τύχες μας. Δυστυχώς, όμως, την επιλογή τηων "αξίων" την κάνει το πολιτικό σύστημα και όχι εμείς.

///
Μια ομάδα απλών, καθημερινών ανθρώπων. Επαγγελματιών που έστησαν και οργάνωσαν μια δική τους δουλειά και πέτυχαν. Δασκάλων που δίδαξαν και ευτύχησαν να αξιωθούν την άδολη αγάπη των μικρών μαθητών τους. Δημοσίων υπαλλήλων που υπηρέτησαν με συνείδηση πίσω από ένα γραφείο και κέρδισαν την εκτίμηση των πολιτών. Και πολλών άλλων. Μια τέτοια ομάδα θα μπορούσε σήμερα να οδηγήσει πολύ καλύτερα την χώρα από όλο αυτό τον εσμό των πανικόβλητων "επαγγελματιών της πολιτικής", που στέκονται φτηνά μυθοποιημένοι, ως δήθεν έμπειροι και ειδικοί, απέναντι στην απελπισμένη κοινωνία, έχοντας σαν πρώτη προτεραιότητα, πριν από οτιδήποτε άλλο, να κρατήσουν το χάσμα που τους προστατεύει αγεφύρωτο.///

http://ermippos.blogspot.gr/2012/05/blog-post_18.html