Τρίτη, Οκτωβρίου 21, 2014

-Προς τους φίλους του FB



Λίγα λόγια για το χθεσινό, απροειδοποίητο σφράγισμα του λογαριασμού μου στο FB από το σύστημα.

Πρώτα από όλα το ζήτημα της ανωνυμίας. Για όσους πιθανόν θα παρασυρθούν να πιστέψουν ότι το οξύ καμία φορά ύφος των αναρτήσεών μου στο FB οφείλονταν στην ασφάλεια που μου παρείχε η οχύρωση πίσω από ένα ψεύτικο όνομα.

Ο λογαριασμός με το διακριτικό "Έρμιππος" δεν υπήρξε ανώνυμος. Υπήρξε, για όσο διάστημα υπήρξε, μόνον παιγνιωδώς ψευδώνυμος. Το πραγματικό μου όνομα ήταν σχεδόν πάντα στην διάθεση κάθε ενός, που είτε με δική μου είτε με δική του πρωτοβουλία συνομιλούσε μαζί μου στο ίνμποξ, για κάτι περισσότερο από μια απλή καλημέρα. Εκατοντάδες από τους δικτυακούς φίλους γνωρίζουν ήδη, εδώ και καιρό, ποιος είμαι. Κάποιοι δε από αυτούς είναι πια και καλοί προσωπικοί φίλοι.

Το πιο σημαντικό και πολύ κρίσιμο, όμως, είναι ότι τα πλήρη, πραγματικά μου στοιχεία είναι από καιρό σε γνώση και των επίσημων κρατικών αρχών. Τα γνωρίζουν, για παράδειγμα, οι εισαγγελικές αρχές διαφθοράς, για να αναφέρω μόνον κάποιες από αυτές. Και τα γνωρίζουν επειδή τα γνωστοποίησα εγώ ο ίδιος. Ήταν την εποχή που έκανα στην ομώνυμη ιστοσελίδα μου τις αποκαλύψεις για το κολοσσιαίο σκάνδαλο των προμηθειών υγείας. Το γεγονός ότι οι αναρτήσεις εκείνες, -τις οποίες μπορεί κανείς να βρει εύκολα εδώ ακόμη και σήμερα-, περιείχαν βαρύτατες καταγγελίες για επώνυμους αστέρες της πολιτικής μας σκηνής, μου δημιουργούσε την ηθική υποχρέωση να αποκαλύψω την ταυτότητα μου ενώπιον των αρχών, αναλαμβάνοντας προσωπικά την ευθύνη για όσα έγραφα. Και αυτό ακριβώς έκανα, χωρίς φόβο και χωρίς δισταγμό. Κανείς συνεπώς δεν δικαιούται να με κατηγορήσει για ανώνυμη διασπορά φαιών ειδήσεων ή για ανεύθυνη συκοφαντία. Όποιος, πραγματικά ενδιαφερόμενος ή θιγόμενος ήθελε μπορούσε να με εντοπίσει με ένα δυο απλά κλικ. Κανείς δεν το έκανε και αυτό σημαίνει πολλά.

Ακολουθεί το ερώτημα του αν θα συνεχίσω την παρουσία μου στο ΦΒ. Η απάντηση, για την ώρα, είναι, μάλλον όχι. Και είναι όχι επειδή δεν μου αρέσει να με εκβιάζουν και να με κακομεταχειρίζονται.

Χθες το πρωί, καθώς διάβαζα την ροή των αναρτήσεων, είδα ξαφνικά μπροστά μου μια άδεια οθόνη. Κάτι σαν τις μαύρες οθόνες της κρατικής μας ραδιοτηλεόρασης, αυτές που είχαμε δει όλοι μας, το ίδιο ξαφνικά, πριν από δεκαπέντε μήνες. Χωρίς να προηγηθεί καμία ειδοποίηση, χωρίς καμία εξήγηση. Χωρίς, -και αυτό είναι το πιο σημαντικό-, καμία δυνατότητα πρόσβασης, έστω μη λειτουργικής, έστω αμιγώς ατομικής, για άντληση στοιχείων και πληροφοριών μόνον, στο περιεχόμενο της σελίδας μου, που, σε κάθε περίπτωση, αποτελεί και παραμένει προσωπική πνευματική μου ιδιοκτησία. Δεν είχα το δικαίωμα και την δυνατότητα ούτε καν να διαγράψω τον λογαριασμό, αφού δεν διέθετα και εξακολουθώ ακόμη να μην διαθέτω πρόσβαση σε αυτόν.

Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με τραμπουκισμό, με ολοκληρωτική συμπεριφορά, με ακραία εκμετάλλευση υπερέχουσας θέσης, από ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, το οποίο θεωρεί ότι μπορεί να ορίζει και να επιβάλλει τους όρους του, με όπλο την καταχρηστική, ακαριαία στέρηση των υπηρεσιών του, όταν πια εκτιμήσει ότι αυτές μας είναι απολύτως απαραίτητες και αναντικατάστατες.

Διαθέτω ένα παρελθόν εντονότατης εμπλοκής στην κρατική διοικητική δραστηριότητα και μπορώ να διαβεβαιώσω ότι, η χειρότερης μορφής αυθαιρεσία του κράτους κατά του πολίτη, είναι ευκολότερα αντιμετωπίσημη από αυτήν που αντιλαμβάνομαι πλέον ότι είναι σε θέση να μας επιφυλάσσουν τα πανίσχυρα και άρτια νομικά οχυρωμένα ιδιωτικά μονοπώλια. Ενώπιον του κράτους, όσο κακό και αν είναι αυτό, όσο ύπουλο και απρόθυμο να μας τα παραχωρήσει, διαθέτουμε δικαιώματα, που μπορούμε με συντεταγμένες διαδικασίες να διεκδικήσουμε. Ενώπιον των ιδιωτικών μεγαθηρίων, όμως, όχι. Το μέλλον, υπό αυτές τις συνθήκες, συνθήκες επερχόμενης νέας φεουδαρχίας, προδιαγράφεται, νομίζω, ζοφερό.

Σε κάθε περίπτωση, οι ξαφνικές μαύρες οθόνες δεν ταιριάζουν στην αισθητική μου. Όπως δεν ταιριάζουν και οι εκβιασμοί. Δεν θα επικαλεστώ το γεγονός ότι το ΦΒ ανέχεται μυριάδες λογαριασμούς, που λειτουργούν εμφανέστατα με ψεύτικα ονόματα και παρεμβαίνει επιλεκτικά μόνον, για να κλείσει κάποιους από αυτούς, μετά από "αναφορές". Προφανέστατα πιστεύει ότι όλοι όσοι κάνουν αυτές τις "αναφορές" τις κάνουν για καλό σκοπό, με αγνά κίνητρα, για την διατήρηση της ηθικής και της τάξης του κόσμου. Είναι μάλλον οι άνθρωποι που χρειάζεται. Αυτό ασφαλώς είναι δική του υπόθεση και ως ιδιωτική επιχείρηση δικαιούται θαυμάσια να το κάνει.

Αντίστοιχα, όμως, δικαιούμαι και εγώ να απαιτώ σεβασμό και, αν μη τι άλλο, δικαίωμα ακώλυτης, ατομικής τουλάχιστον, πρόσβασης στην πνευματική μου ιδιοκτησία και δικαίωμα διαγραφής και εξαφάνισης της από τα συστήματα του ΦΒ, όποτε και αν το θελήσω, μετά από μια προειδοποίηση και την ανάλογη εύλογη προθεσμία. Η διατήρηση της εκεί, με ταυτόχρονη πλήρη και απροειδοποίητη στέρηση της δυνατότητας μου να την δω και να την χειριστώ προσωπικά, ισοδυναμεί με ακραία και καταχρηστική βία και αυθαιρεσία. Εννοείται ότι δεν ζητώ την δημοσιοποίηση της ούτε την χρήση των υπηρεσιών διασύνδεσης με τρίτους. Αυτά είχε κάθε δικαίωμα να μου τα στερήσει.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν νομίζω ότι θα ήθελα να εξακολουθήσω να απολαμβάνω τις καλές υπηρεσίες της πλατφόρμας. Είναι κάτι που θίγει την ελευθερία και την αξιοπρέπεια μου. Μπορώ να συνεχίσω να ζω χωρίς το ΦΒ, αλλά όχι και χωρίς αυτές.

Όσο για το κακό που πιθανόν προκαλούσα σε μερικούς, που θίγονταν από τις αναρτήσεις μου; Μάλλον πρόκειται για φόβο ελαφρώς υπερεκτιμημένο. Οι καλοί αυτοί άνθρωποι, που ακόμη μας κυβερνούν, δεν χρειάζονται βοήθεια. Δυσφημούν οι ίδιοι τον εαυτό τους, πιο δραστικά και πιο αποτελεσματικά από εκατό και χίλιους σαν και μένα.

buzz it!

47 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζω να υπάρχουν τα κείμενά σας - αποτελούν κεφάλαιο για την κοινωνία μας και πρέπει να ξαναδημοσιευτούν!

Όποιος μπορεί ας κάνει Share στο FB την ανάρτηση για να μαθαίνουν οι ανυποψίαστοι πως αμύνεται το σύστημα.

Πέτρος είπε...

Το εκανα share οπου μπορούσα. Λυπάμαι πολυ για αυτό που εγινε. Θα παρακολoυθώ απο εδω και περα το blog

Petros Maniatis

Unknown είπε...

Θα μας λείψουν οι καθημερινές αναφορές σου, το γεγονός και μόνο ότι βρέθηκαν ΓΕΛΟΙΟΙ να προσπαθήσουν να σε λογοκρίνουν δείχνει την κατάντια των ημερών

Yannis Koutsomitis είπε...

Δεν θα χαθούμε.
Θα μας ανέχεσαι και εδώ! :-)
Γιάννης Κουτσομύτης

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

Δεν είναι τόσο interactive το μέσο αλλά κάτι γίνεται. Σαν να περιμένεις γράμμα από την Αυστραλία. Δεν έχει και λάικ.

Θεόδωρος Λαδο είπε...

Λάικ...

Ανώνυμος είπε...

Αδερφε κανε σελιδα στο facebook (page). Δε χρειαζεται να εχεις προφιλ. Το οτι ειναι κωλομεσο, ειναι, αλλα οκ, μη το παιρνεις και προσωπικα, κλεινει εκατομμυρια προφιλ καθε χρονο. Πλην ειναι το δημοφιλεστερο μεσο.

vpazopoulos είπε...


Νομιζω δεν πρέπει να τους κανεις το χατήρι να απέχεις.

Έβαλα λινκ του μπλοκ σου, στο δικο μου μπλοκ. Όχι πως εχει καμια ιδιαίτερη δημοτικότητα βέβαια, αλλά μεχρι εκεί φτάνουν οι δυνάμεις μου :)

constantinos alexacos είπε...

Κατανοητή η απέχθεια στην καταχραστική τακτική του FB, αλλά υπάρχει κάτι που υπερτερεί εδώ. Το να μην επιτύχουν τα report του κάθε φασιστοειδούς τον σκοπό τους. Γιατί για φασιστοειδή πρόκειται.

Είτε με νέο page το οποίο θα διαδώσουμε όλοι και σύντομα θα έχει περισσότερες συνδέσεις από το προφίλ, είτε με το όνομα σου, νομίζω πως πρέπει να επιστρέψεις.

ΜΦΧ

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

Η πολιτική με αφήνει σχεδόν αδιάφορο. Έχω ήδη καταλήξει για το ποιο θα είναι το μέλλον της χώρας και πιστεύω ότι είναι σχεδόν αδύνατον πια να το αλλάξουμε. Έρχεται ήδη σαν νομοτέλεια. Το μόνο που με στονοχωρεί και μπορεί να με κάνει να επιστρέψω, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι η απώλεια της επαφής με ένα σωρό αξιόλογους ανθρώπους που γνώρισα.

ευτυχια είπε...

Εφτασα κι εγώ εδώ... :) καλή συνέχεια...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Έρμιππε,
σε παρακαλώ και εγώ να συνεχίσεις στο FB, κάνοντας σελίδα όπως ο Κύριος Καθηγητής, που και αυτού του το έκλεισαν με παρόμοιο τρόπο https://www.facebook.com/pages/%CE%9A%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%9A%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82/428848883901174

Και μην ξεχνάς ότι και το blogger.com έχει και αυτό παρόμοιους κανόνες λειτουργίας με το FB και δεν είναι ούτε ελάχιστα καλύτερο ή "αγαθότερο".

Ο Νέος Κιθαρωδός

Μαίρη Μπαχτσέ είπε...

like και αναμένουμε επάνοδο :)

Fragkiska Megaloudi είπε...

Ως πρωην blogger - που τωρα χρησιμοποω κυρίως το ΦΒ για την αμεσότητα του και μαλλον επειδη έχασα την έμπνευση μου απο τοτε οου ήρθα σε αυτη εδω τη χωρα ( σς. Φιλιππινες), θα σου ζητούσα να ξανγυρισεις. Ξερω πολλοι γράφουν στο ΦΒ - μαλιςτα πρόσφατα διάβαζα εμμα βιβλιο και οι συγγραφέας έλεγε οτι το ΦΒ κανει την επανάσταση αντι γαι μας για να μπορουμε μετα να συνεχίζουμε τα ιδια χωρις τυψεις- ομως λιγοι ξεχωρίζουν. Και λείπουν φωνές σαν τη δικη σου, με μεςτο λόγος εύστοχο και κριτικό, τα γραπτά σου πανε τη συζητηςη παραπέρα και η αμεσότητα του ΦΒ βοηθαει να πανε κ μακρια,. Δεν κανω ποτε κοπλιμεντα κια σχεδον ποτε δεν αφηνω σχολια στα μπλογκ , ομως σημερα ειπα να κανω την εξαιρεση. Ελπιζω καποτε να ξαναμιλήσουμε και απο το inbox.

alexandros είπε...

Θα ηθελα με την σειρά μου να σας πω πως like :)

Πάνος είπε...

Ως μπλόγκερ και ως φίλος στέλνω χαιρετισμούς.

Ό,τι γράφεις εδώ θα βαίνει και στο φ/μπ, μέχρι να επιστρέψεις (ή μέχρι να διαγράψουν κι εμένα).

Η καλύβα, πάντα στη διάθεσή σου.

Αντίλογος είπε...

Κι εγώ κατανοώ απολύτως τους λόγους που σε κάνουν στην παρούσα φάση να θέλεις να απέχεις απο το FB. Θα συμφωνήσω όμως με τους υπόλοιπους. Αυτό που ήθελαν ήταν να σταματήσεις να γράφεις.Ακόμα και για το γαμωτο-γιατί μυαλά δεν αλλάζουν ούτε το ήθος αγοράζεται- μην τους κάνεις το χατήρι.

Fourkalis James Panagiotis είπε...

Like όπως και νά ΄χει!

Κοφτερό μυαλό, φαρμακερή πένα ...

Που να σ' αντέξουνε ... αυτοεξόριστε

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Καλώς σε ξαναβρίσκουμε από εδώ!

Δημήτρης Τερζής είπε...

Like και ξανά Like!!!

Unknown είπε...

Ερμιππε,
Θα σου κανω ρεποστ στο ΦΒ μέχρι να με κλείσουν και να μπορέσω να ξανα-αφιερωθω στο τουητα

Βασίλης Ζορμπάς είπε...

Εδώ σε πρωτοβρήκαμε, εδώ θα σε ξαναβρούμε. Keep posting

Meli είπε...

Like!

Ανώνυμος είπε...

χαχα, τους έσπασες τα νευρα τους κομπλεξικούς. Αστους να χαρούν λίγο και περαστικά τους...

Alexandros Raskolnick είπε...

Αν παρακολουθούσατε τον Έρμιππο, θα συμφωνούσατε ότι δεν χρειαζόταν να συμφωνεί κανείς πάντα μαζί του για να εκτιμά την άποψή του. Ούτε είναι ανάγκη να πούμε τίποτα περισσότερο από αυτά που σημειώνει ο ίδιος. Η προσωρινή (?) απουσία του, ασφαλώς μειώνει τον μέσο όρο σοβαρότητας του μουτσουνοτέφτερου.

Κώστας Καλαντζόπουλος είπε...

Νομίζω πως το έχουμε πιάσει απο την λάθος πλευρά. Ας μην το το κάνουμε τόσο τραγικό. Το FB είναι ένας τεράστιος οργανισμός με περίπου 2 δισεκατομμύρια χρήστες. Για κάθε προσωπικό λογαριασμό (προφίλ), ζητά τα πραγματικά στοιχεία του κατόχου (και για μένα καλά κάνει καθώς έχουμε γεμίσει απο trolls και περίεργες παρουσίες). Είναι αδύνατον, ως και παράλογο να έχουμε την απαίτηση απο 2-3 Έλληνες υπαλλήλους του FB, να ερευνούν τις προθέσεις του καθενός που επιθυμεί -για τους λόγους του- να διατηρεί την ανωνυμία του, ή να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο και να το επιτρέπουν ή να το απαγορεύουν κατά περίπτωση. Γι' αυτό το σκοπό υπάρχουν οι σελίδες. Νομίζω να τους ζητήσεις να ενεργοποίήσουν πάλι τον λογαριασμό σου και να τον μετατρέψεις σε σελίδα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν πρέπει ή δεν πρέπει να γυρίσεις, πρέπει να κάνεις όπως εσύ νομίζεις. Σε κάθε περίπτωση εμάς που παρακολουθούσαμε καθημερινά το τι έγραφες θα μας λείψεις. Και νομίζω ότι πρέπει να κινηθείς και νομικά εναντίον του facebook. Αντώνης Σιγάλας

Anastasia Loupeidou είπε...

Θα μου λείψουν οι φωτογραφίες σας, εκτός αν υπάρχει κι άλλος τρόπος για να τις βλέπουμε:))

Unknown είπε...

Έρμιππε διαφωνώ σε αρκετά πράγματα μαζί σου, ωστόσο εκτιμώ την άποψή σου αλλά και την ενεργή συμμετοχή σου στο δημόσιο λόγο. Θα χαρώ να σε ξαναδώ στο ΦΒ. Ποστάρω την ανάρτηση σου στον τοίχο μου.

Α.Ν. είπε...

Αυτα που περιγράφετε οτι έγιναν τα προβλέπουν οι όροι της σύμβασης που έχετε υπογράψει με το F ace book.

Που την βλέπετε την αυθαιρεσία; Διαβάζετε πριν υπογράψετε.

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

Αγαπητέ Α.Ν., ίσως δεν διαβάσατε καλά. Το μόνο πράγμα για το οποίο διαμαρτύρομαι είναι η δέσμευση του περιεχομένου της σελίδας, που αποτελεί ιδιοκτησία μου και ο πλήρης αποκλεισμός μου από αυτήν. Επισημαίνω μάλιστα ότι όλα τα άλλα, η διακοπή της δημοσιοποίησης της και ο αποκλεισμός της από την επικοινωνία με τρίτους, είναι δικαιώματα της εταιρείας, για τα οποία ασφαλώς και δεν διαμαρτύρομαι.

Unknown είπε...

Σας διάβαζα συχνότατα. Χτες βράδυ μιλούσα για σας με φίλο στο FB... Ψάξαμε λοιπόν τη σελίδα σας εκεί και πάθαμε πλάκα με τη διαγραφγή του λογαριασμού.. Κάναμε απίστευτες υποθέσεις..
Η Αλήθεια ενοχλεί δυστυχώς.

Ελπίζω να συνεχίσετε να γράφετε και να διαφωτίζετε...

Σ.Β.

Α.Ν. είπε...

Οι δημόσιες αναρτήσεις σας αποτελούν ιδιοκτησία του facebook ακόμη και μετα τη διαγραφη του λογαριασμου σύμφωνα με τη συμβαση (όρος 2.4).
Επισης έχετε υποχρέωση να δηλώσετε ονοματεπώνυμο (όρος 4.1).

Προς τι, λοιπόν, η διαμαρτυρία και η δραματοποίηση;

giorgio είπε...

Η οξύτητα της σκεψης μου μας έκανε καλυτερους! Θα σε ακολουθουμε και πσρακολουθουμε και απ το μπλογκ........ οσο στο επιτρέψουν! :-)

giorgio είπε...

*σκεψης Σου :-)

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

Α.Ν. όλα είναι ζήτημα κατάλληλης ερμηνείας. Το δικαίωμα μου να διαγράψω και να εξαφανίσω το περιεχόμενο της σελίδας μου, (που κι αυτό νομίζω προβλέπεται στην σύμβαση), αναγνωρίζει χωρίς αμφιβολία συνιδιοκτησία και μάλιστα με ευνοϊκούς για τον χρήστη όρους. Το πρόβλημα είναι ότι για να ασκηθεί το δικαίωμα θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση, ακόμη και μετά την διακοπή της παροχής του συνόλου των υπηρεσιών της πλατφόρμας.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Έρμιππε,

πολλές φορές γίνονται και λάθη και φυσικά δεν αποκλείεται κάποιοι κακόβουλοι να έβαλαν κι αυτοί το χεράκι τους.
Θα σου συνιστούσα να προσπαθήσεις τη διαδικασία που περιγράφεται εδώ:
https://www.facebook.com/help/103873106370583/

Ίσως τελικά η λύση να μην είναι και τόσο πολύπλοκη...

Α.Ν. είπε...

Δεν το ερμηνεύετε σωστα. Η διαγραφη του λογαριασμου σας αποτελει μονομερή καταγγελία της σύμβασης απο το facebook λογω παραβίασης συμβατικού όρου.

Απο τη στιγμή αυτήν παύει η συμβατική υποχρέωση παροχης απο τον αντί συμβαλλόμενο (facebook) καθε ειδους υπηρεσίας -και αυτής της πρόσβασης ωστε να δια γράψετε το περιεχόμενο, το οποιο άλλωστε ανήκει στην ιδιοκτησία του Facebook, σύμφωνα με τους συμβατικούς όρους.

Εν παση περιπτωσει, αν το αντιλαμβάνεστε απλώς ως διαφορετική ερμηνεία των όρων της σύμβασης, δεν νομίζετε οτι ειναι κάπως μεγαλόστομες οι καταγγελίες σας και η υπονοηση κακοβουλιας;
Επισης ειναι τουλαχιστον παράδοξο να ισχυρίζεστε οτι η εταιρεία διαπίστωσε την εξάρτηση σας (!) απο το συγκεκριμενο μέσο και διέγραψε ειδικά τον δικο σας λογαριασμό για να σας κανει καψόνι -να υπόθεσω- η για κάποιον άλλον σκοτεινό λόγο.

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

Α.Δ. Να ξαναπώ ότι διαμαρτυρήθηκα μόνον για την παρακράτηση των προσωπικών μου δεδομένων και για τίποτε άλλο. Και η ερμηνεία αφορά το εάν ανήκουν ή όχι και σε μένα. Από το γεγονός λοιπόν και μόνο ότι μπορώ να τα εξαφανίσω υπό κανονικές συνθήκες με μονομερή μου απόφαση αυτό νομίζω πως προκύπτει. Άλλωστε το ΦΒ όταν αποδέχθηκε την εγγραφή μου δεν ζήτησε κανένα στοιχείο που να πιστοποιεί την ταυτότητα μου και ομοίως όταν προχώρησε στην μονομερή του ενέργεια δεν παρουσιάσε κανένα στοιχείο που να στηρίζει την υποψία του.

Για κακοβουλία δεν μίλησα με κανέναν τρόπο. Για λάθος πολιτική μιας ιδιωτικής εταιρείας ναι, αλλά και πάλι δεν ισχυρίσθηκα ότι η πολιτική αυτή στρέφεται προσωπικά εναντίον μου. Ανέφερα μόνον ότι έτυχε εγώ να είμαι ένα τυχαίο θύματης. Για το όνομα του θεού, ας μην παραποιούμε τα πράγματα.

Όσον δε αφορά τα περί εξάρτησης και της σχετικής εκμετάλλευσης της, θα σας πω ότι υπάρχουν και κάποια πράγματα που μπορούν να συναχθούν από τα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής και να προβληθούν επικουρικά. Η έννοια της κοινής πείρας, που δεν πρέπει να αγνοείται, είναι νομική έννοια όπως και οι όροι των συμβολαίων.Σε κάθε περίπτωση, η άποψη ότι το ΜΚΔ τείνουν να γίνουν δημόσιο αγαθό και ως εκ τούτου είναι πιθανόν κάποιοι όροι των αρχικών συμβολαίων να προκύψουν καταχρηστικοί στην πορεία του χρόνου είναι πιστεύω υποστηρίξιμη. Το νομικό σύμπαν δεν είναι στατικό αλλά είναι σύμπαν παλλόμενο.

Θανάσης Καλλιανιώτης είπε...

Ωραία τα λες έτσι κι αλλιώς, σε θεωρητικό βέβαια επίπεδο ή, ορθότερα, σε επίπεδο κυβερνητικής κορυφής κι όχι στο αντίστοιχο της βάσης, που είναι πιο δύσκολο. Βάλε κι εσύ το πραγματικό σου όνομα, πού κολλάς; Υ.Γ. Μην απαντήσεις με σοφίσματα!

ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

Μου φαίνεται απίστευτο!!
........
ΚΑΙ λυπάμαι, ΚΑΙ φοβάμαι... ΚΑΙ οργίζομαι!
Να επιστρέψεις.

Ανώνυμος είπε...

Το κουμπάκι SHARE on Facebook είχε φτάσει κοντά 2000 τελευταία φορά που το είδα και σήμερα γράφει 7... Καμία ερμηνεία;

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

Από ότι βλέπω 2.1k δείχνει.

Ανώνυμος είπε...

Ομοιοπαθείς και εγώ Έρμιππε. Χθες το βράδυ οι διαχειριστές του facebook μου απαγόρευσαν την είσοδο στον λογαριασμό μου με την αιτιολογία πως δεν έχω ταυτοποιήσει τα αληθινά μου στοιχεία. Εν τω μεταξύ ουσιαστικό θέμα ονόματος ή στοιχείων δεν υπήρχε γιατί και το όνομά μου και οι φωτογραφίες μου ήταν σε κοινή θέα σε όλους. Επομένως το θέμα για τους "καλοθελητές" δεν ήταν τα στοιχεία μου αλλά το μπλοκάρισμά μου. Να θεωρήσω τυχαίο το γεγονός πως με τις αναρτήσεις μου και τα σχόλιά μου ασκούσα έντονη κριτική στο καθεστώς; Γνωρίζω δεκάδες άλλους που χρησιμοποιούν ψευδώνυμα και ψεύτικες φωτογραφίες και που ποτέ δεν ειχαν πρόβλημα. Εγώ αναρτούσα επώνυμα και μου ζητούν στοιχεία ταυτοποίησης; Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι ;

(Μου έχουν λείψει και οι αναρτήσεις σου κι ας διαφωνούσαμε καμιά φορά.)

Σμιξιώτης Δημήτρης

Ανώνυμος είπε...

γυρνα facebook. πολυ εκατσες

Ανώνυμος είπε...

΄Ετσι είναι, αν έτσι νομίζετε

Χθες το απόγευμα βίωσα κι εγώ τον «ξαφνικό θάνατο» του λογαριασμού μου στο facebook, όπως χιλιάδες άλλοι τις τελευταίες μέρες μετά την απόφαση του κ.Zuckerberg να καταργήσει την ανωνυμία στο χώρο αυτού του κοινωνικού μέσου. Fair enough, ως εδώ.
Αν βέβαια ο κ.Zuckerberg πραγματικά το εννοούσε θα έπρεπε να έχει «κατεβάσει» ταυτόχρονα όλους τους ανώνυμους λογαριασμούς και όχι επιλεκτικά κάποιους τώρα και κάποιους άλλους μετά. Είναι φανερό ότι επιλέγει να «ρίξει» πρώτα όσους του καταγγέλλονται μέσω αναφορών (report) από άλλους χρήστες-«φίλους» για κακόβουλο περιεχόμενο, κατά την προσφιλή συνήθεια ορισμένων "φίλων" να εννοούν να φιμώνουν την αντίθετη ή την αιρετική άποψη, με πρόσχημα την ανωνυμία.
Τις τελευταίες ημέρες, η πολιτική ατζέντα των συζητήσεων στο facebook διαμορφώθηκε και μονοπωλήθηκε σχεδόν 100% από τη συζήτηση γύρω από το «φλέγον» θέμα του Ρωμανού, σε τέτοιο απόλυτο βαθμό που οποιαδήποτε άλλη άσχετη ανάρτηση θεωρήθηκε από τους «διαμορφωτές» της κοινής γνώμης στους χώρους κοινωνικής δικτύωσης περίπου ως ανοσιούργημα από αναίσθητους, ανάλγητους και απολίτικους ηλίθιους. Λίγη ώρα πριν μου ρίξουν το λογαριασμό αναπτύχθηκε στο facebook (τουλάχιστον από δύο λογαριασμούς, έναν προσκείμενο στο ΚΚΕ κι έναν στο ΣΥΡΙΖΑ) μακρά συζήτηση για το πώς είναι δυνατόν ένας χρήστης που κάνει συνήθως πολιτικές αναρτήσεις είτε να απέχει από τη φλέγουσα συζήτηση είτε να διαφωνεί με τη δική τους μοναδική αλήθεια περί του νέου προτύπου ήρωα που επέβαλαν και καθιέρωσαν στα πλαίσια της επαναστατικής τους κουλτούρας, ομονοώντας οι περισσότεροι ότι «η σιωπή ισοδυναμεί με συνενοχή». Εγώ επέλεξα την αποχή (διαφωνώντας) αλλά υπέπεσα στο αμάρτημα της διαφοροποίησης των αναρτήσεων μου από το θέμα, άρα έπρεπε να τιμωρηθώ και να αποκλειστώ με τη μέθοδο της στοχοποίησης και του εξοστρακισμού.

Θεωρώ τη διαδικασία αυτή καθαρά φασιστική και ανέντιμη, την καταδικάζω και θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους «φίλους» που μου έκαναν την τιμή να με «ρεπορτάρουν» με το πρόσχημα της ανωνυμίας μόνο και μόνο επειδή αισθάνθηκαν ότι τους χαλάω την επαναστατική τους σούπα. Αν νομίζετε ότι εκτός από την ατζέντα θα επιβάλλετε και τα δικά σας πρότυπα ηρώων ή δήθεν επαναστατών, με τέτοιες μεθόδους, είστε μακριά νυχτωμένοι. Δεν πρόκειται ποτέ να υποκύψω σ΄αυτό το είδος της επιβαλλόμενης και εκβιαστικής ομοιομορφίας της άποψης, δεν έχω ανάγκη να σας υποβάλω τα κομματικά ή ιδεολογικά μου διαπιστευτήρια ούτε βέβαια να απολογηθώ σε κανέναν, προκειμένου να με αποδεχθείτε στην διαδικτυακή σας κοινότητα. ΄Εχω δική μου άποψη για όλα τα πράγματα, θα την διατυπώνω ελεύθερα όποτε μου δίνεται βήμα διαλόγου, χωρίς φόβο, πάθος ή άλλου είδους εξαρτήσεις, και κυρίως χωρίς τη δική σας συγκατάθεση.
Ευχαριστώ όσους με τίμησαν με τη φιλία τους σ΄αυτό το συγκλονιστικό και τόσο ελκυστικό κατά τ΄άλλα κοινωνικό μέσον, το facebook, για τη δημοκρατική κι εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων που είχαμε, για τα ιδιαίτερα εκ βαθέων προσωπικά μηνύματα που μοιραστήκαμε, κατά τη διάρκεια της υπέροχης ολιγόμηνης αυτής εμπειρίας. Μάλλον θα επανέλθω σύντομα, επώνυμη πια, μια και δεν έχω να κρύψω τίποτε από κανέναν, υποκύπτοντας στον εκβιασμό του κ.Zuckerberg περί ανωνυμίας μάλλον παρά στον δικό σας, μόνο που θα είμαι περισσότερο επιλεκτική στα friend requests από εδώ και στο εξής.
΄Οσο για σας αγαπητά μου επαναστατικά κόμματα, προσέξτε τις οπισθέλκουσές σας. Γιατί όσο «σύριζα» κι αν φτάσετε στην εξουσία, για τους οπαδούς και τους ψηφοφόρους στις δημοκρατίες ένα πράγμα ισχύει: Easy come, easy go…..

Φιλιά,
Maria (Zvoura) – Ψευδώνυμη

Unknown είπε...



thank you

سعودي اوتو