Κυριακή, Οκτωβρίου 28, 2007

-Ας γίνουμε κοινωνία πολιτών

Είναι Πολιτική η Ευθύνη να σταματήσουν οι παρανομίες και οι δωροδοκίες στο ΕΣΥ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ας το απαιτήσουμε σήμερα!

Την στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, μερικές εκατοντάδες ελλήνων γιατρών "ξεκουράζονται" οικογενειακώς σε πολυτελείς ορεινούς ξενώνες, επιβιβάζονται σε αεροπλάνα με προορισμό μακρινά μέρη του κόσμου ή καταλύουν σε πανάκριβα ξενοδοχεία. Ακόμη, κάποιοι από αυτούς ανανεώνουν την επίπλωση των γραφείων τους ή παραλαμβάνουν τα νέα τους κλιματιστικά και τα καινούργια τους υπερσύγχρονα laptop.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των ευχάριστων δραστηριοτήτων είναι ότι το, υψηλό συνήθως, κόστος τους πληρώνεται στο σύνολό του από τις πέρα από κάθε φαντασία γενναιόδωρες φαρμακευτικές εταιρείες και τις εταιρείες εμπορίας ιατρικού εξοπλισμού. Όταν οι γιατροί επιστρέψουν στα νοσοκομεία ή στα ιδιωτικά τους ιατρεία θα φροντίσουν ασφαλώς να αποζημιώσουν στο πολλαπλάσιο τους γενναιόδωρους χορηγούς τους. Πως;

Μα με την συνταγογράφηση τεράστιων ποσοτήτων ακριβών, άχρηστων και δυνητικά επικίνδυνων για τους αρρώστους φαρμάκων. Με την πραγματοποίηση περιττών εξετάσεων που έχουν ως μόνο σκοπό την ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση υλικών. Με την διενέργεια επιβαρυντικών χειρουργικών επεμβάσεων, που γίνονται χωρίς ένδειξη και σε ασθενείς που δεν τις έχουν ανάγκη, με μόνη επιδίωξη την αύξηση της κατανάλωσης των βηματοδοτών, των ορθοπεδικών υλικών και των κάθε άλλου είδους πανάκριβων προϊόντων της ιατρικής βιομηχανίας.

Το τεράστιο αυτό ζήτημα με την κολοσσιαία οικονομική διάσταση δεν απασχολεί τους πολιτικούς και τους πολίτες αυτής της χώρας.

Δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ανεξέλεγκτες δαπάνες του τομέα υγείας εξελίσσονται πλέον σε ένα από τα σοβαρότερα και πιο επείγοντα προβλήματα της οικονομίας της χώρας.

Η υπόγεια και επαίσχυντη "συνεργασία" των επαγγελματιών της υγείας με τις φαρμακευτικές εταιρείας είναι μια από τις κύριες αιτίες της οικονομικής κατάρρευσης των Ασφαλιστικών Ταμείων και του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η ορθολογική διάθεση των πολύτιμων πόρων, που κατασπαταλώνται κάθε χρόνο για να γεμίζουν τα ταμεία των πολυεθνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των εδώ αντιπροσώπων τους, θα μπορούσε, μέσα σε λίγα χρόνια, όχι μόνον να αναμορφώσει τις σημερινές άθλιες υπηρεσίας δημόσιας υγείας αλλά και να αποτελέσει σημαντικό συντελεστή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τους μείζονος ασφαλιστικού προβλήματος.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Τα ελλείμματα των δημόσιων νοσοκομείων που είχαν ήδη καλυφθεί το 2005 στο σύνολο τους από τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν ήδη, 2 μόλις χρόνια μετά, φθάσει στο απίθανο ποσό των 3 δις €.

Η φαρμακευτική δαπάνη των Ασφαλιστικών Ταμείων καλπάζει με ρυθμούς πρωτοφανείς.

Η σχετική δαπάνη του ΙΚΑ αυξήθηκε κατά 60% στο διάστημα από το 2003 έως το 2006.

Στο σύνολο των Ταμείων η δαπάνη αυξήθηκε κατά 19% μόνον το 2004.

Από τότε η μέση ετήσια αύξηση δεν είναι μικρότερη από 15%.

Ήδη η δαπάνη μόνο για φάρμακα έχει ξεπεράσει τα 6 δις € ετησίως.

Όσοι γνωρίζουν καλά τα πράγματα λένε ότι τουλάχιστον τα μισά από τα χρήματα αυτά αφορούν σε κατευθυνόμενη συνταγογράφηση που υπακούει σε σκοπιμότητες και δεν διαθέτει πραγματικές επιστημονικές ενδείξεις.

Έχουμε ξαφνικά μεταβληθεί σε ένα έθνος βαρέως ασθενούντων; Ή το επίπεδο παροχής υγείας που απολαμβάνουμε βελτιώνεται με αλματώδεις ρυθμούς;

Ευτυχώς για την πρώτη περίπτωση, και δυστυχώς για την δεύτερη, δεν συμβαίνει τίποτε από τα δύο. Πολύ απλά η μνημειώδης άγνοια και η εμφανής αδιαφορία από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, η πλήρης έλλειψη έστω και του πιο στοιχειώδους ελέγχου από την πλευρά της κρατικής διοίκησης και η πλήρης αναισθησία και παλιανθρωπιά της μεγάλης πλειοψηφίας του ιατρικού κόσμου, -που είναι έτοιμος να ξεπουληθεί και να ξεπουλήσει τον εθνικό πλούτο για ένα all included σαββατοκύριακο στο Λονδίνο ή για ένα τελευταίας γενιάς laptop-, έχουν μετατρέψει την χώρα σε Ελντοράντο των φαρμακευτικών εταιρειών.

Κάθε φορά που οι αρμόδιοι παράγοντες καλούνται να απολογηθούν για την κατάντια του Δημόσιου Συστήματος Υγείας δεν χάνουν την ευκαιρία να μιλήσουν για την δήθεν ελλιπή χρηματοδότηση του. Και να ζητήσουν περισσότερα χρήματα. Είναι η μόνιμη επωδός. Και ακούγεται ευχάριστα στα αυτιά των αφελών. Τα χρήματα όμως αυτά υπάρχουν. Και διατίθενται ήδη στο σύστημα υγείας με βασικούς διαχειριστές τους γιατρούς. Οι οποίοι προτιμούν να τα κατευθύνουν χωρίς τύψεις στα ταμεία των ευεργετών τους έναντι ευτελών ανταλλαγμάτων.

Πόσος κόσμος ξέρει άραγε ότι η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, -που εγκαταλείφθηκε την τελευταία στιγμή εξαιτίας του υπερβολικού πολιτικού κόστους που θα προκαλούσε-, σχεδιάζονταν κυρίως για την κάλυψη των ελλειμμάτων των δημόσιων νοσοκομείων. Και ότι ήδη η κυβέρνηση αναζητά νέα φορολογικά έσοδα, λιγότερο φανερά και προκλητικά, από τις πλάτες των φτωχών κυρίως, για να καλύψει τα παράλογα αυτά ανοίγματα.

Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο συχνά τα ΜΜΕ αναφέρονται στην σχέση που έχουν τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Νοσοκομείων με την άθλια πρακτική της παροχής δώρων από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς τους γιατρούς και τους άλλους επαγγελματίες της υγείας. Οι πολιτικοί μας ποτέ σχεδόν δεν μιλούν για τα πράγματα αυτά. Για αυτούς υπάρχουν μόνον ζητήματα πολιτικού κόστους. Κατά τα άλλα είναι μονίμως υπεράνω του οικονομικού κόστους. Μόνον όταν κάποιες φορές συρθούν να απολογηθούν σε κάποια από τις σκανδαλοθηρικές εκπομπές των τηλεοπτικών αποκαλύψεων σπεύδουν να δηλώσουν έκπληκτοι για όλα όσα συμβαίνουν. Και να καταφύγουν στην «διαπίστωση» ότι όλα όσα αυτονοήτως αληθή καταγγέλλονται, δεν μπορεί παρά να αφορούν μια μικρή και θλιβερή μειοψηφία επιστημόνων. Και δεν αγγίζουν, -υποτίθεται-, την μεγάλη πλειοψηφία των ευσυνείδητων γιατρών που μάχονται κάτω από αντίξοες συνθήκες για την υγεία του ελληνικού λαού. Από κοντά στο ίδιο παραμύθι, ως σεμνές παρθένες, και οι πανταχού παρόντες εκπρόσωποι των ιατρικών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Και μετά, όλοι μαζί, κουνούν το κεφάλι προβληματισμένοι και μιλούν για τις δήθεν αντιδεοντολογικές και ανήθικες πρακτικές κάποιων εταιρειών που δωροδοκούν κάποιους λίγους ασυνείδητους γιατρούς. Βλέπετε, όταν η συζήτηση στρέφεται στην δεοντολογία και στην ηθική έχει σύντομο και εύκολο τέλος. Και πάνω από όλα δεν αναδεικνύει πολιτικές και διαχειριστικές ευθύνες.

Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι όλα όσα συζητούμε δεν είναι απλά αντιδεοντολογικά ή ανήθικα; Αντίθετα είναι ευθέως παράνομα και ποινικά κολάσιμα, αφού παραβιάζουν κατάφωρα σαφείς ευρωπαϊκούς νόμους που έχουν ήδη εδώ και καιρό μεταφερθεί στην εσωτερική έννομη τάξη.

Συγκεκριμένα, οι κάθε είδους παροχές των εταιρειών διακίνησης φαρμάκων και ιατρικού υλικού απαγορεύονται, και συνιστούν σοβαρά ποινικά αδικήματα, ήδη από το 1993 με την έκδοση της οδηγίας 92/28/ΕΟΚ, (νυν οδηγία 2001/83/ΕΚ – προϊόν συμπλήρωσης της πρώτης χωρίς τροποποίηση των αρχικών της διατάξεων), που μεταφέρθηκε στην εσωτερική έννομη τάξη με την Υπουργική Απόφαση Υ6α/776/ΦΕΚ 536/20-7-1993.

Τα παραπάνω νομοθετήματα συνδέονται ευθέως, (υπό την έννοια της παράβασης του νόμου), με τις προβλέψεις των άρθρων 107§ιξ’ και 109§γ’ του ν. 2683/1998, του άρθρου 7 του ν. 2690/1999 και περαιτέρω, υπό την έννοια του άρθρου 12ΠΚ, με τα αδικήματα των άρθρων 235 και 236 και, κατά περίπτωση, των άρθρων 256, 259, 254 και 252 του Ποινικού Κώδικα.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, κάθε «συναλλαγή» των εταιρειών του ιατροφαρμακευτικού χώρου με τους επαγγελματίες του χώρου της υγείας, (και όταν λέμε κάθε εννοούμε ΚΑΘΕ), τυποποιεί τα αδικήματα της δωροδοκίας και δωροληψίας και, ειδικότερα, για τους υπαλλήλους της κρατικής διοίκησης, τα αδικήματα που έχουν σχέση με την ορθή εκτέλεση του υπηρεσιακού καθήκοντος των υπαλλήλων, την αμεροληψία, την απιστία προς την υπηρεσία κ.λ.π.

Η έκταση του φαινομένου και η κολοσσιαία οικονομική του διάσταση, (ας ξεχάσουμε προς στιγμή τις επιπτώσεις στην ποιότητα της περίθαλψης όταν κριτήριο για την συνταγογράφηση ή την επιλογή θεραπευτικής μεθόδου είναι το ποσοστό που θα εισπράξει ο γιατρός από την εταιρεία), συνηγορούν υπέρ ενός μείζονος και διαρκούς εγκλήματος που περνά απαρατήρητο και παραμένει ατιμώρητο. Πράγματι, θα ήταν αδιανόητο και πέρα από κάθε αρχή λογικής να ισχυρισθεί κανείς ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες μοιράζουν δώρα αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για λόγους αβροφροσύνης και χωρίς να ζητούν ανταλλάγματα και ότι οι επαγγελματίες του χώρου της υγείας αποδέχονται τα δώρα αυτά παραμένοντας την ίδια στιγμή ανεπηρέαστοι και προσηλωμένοι στο υπηρεσιακό και επιστημονικό τους καθήκον.

Με βάση όλα τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα ότι τα τεραστίων διαστάσεων ποινικά αδικήματα που περιγράφουμε και που συντελούνται καθημερινά σε βάρος της δημόσιας υγείας και της οικονομικής ευρωστίας του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών ταμείων δεν αποτελούν ζήτημα ηθικής και δεοντολογίας. Είναι αμιγώς πρόβλημα εφαρμογής των νόμων του κράτους και υπό την έννοια αυτή συνιστά τομέα αποκλειστικής ευθύνης και αρμοδιότητας της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Φθάσαμε εδώ που φθάσαμε, και η κατάσταση ασφαλώς πρόκειται να επιδεινωθεί στο άμεσο μέλλον, επειδή αυτοί που κυβερνούν είτε δεν γνωρίζουν την ύπαρξη των νόμων είτε αδιαφορούν για την εφαρμογή τους.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόνον αν το διεκδικήσουμε με τον πιο έντονο τρόπο. Μόνον εάν το απαιτήσουμε. Το ζήτημα αφορά το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Αφορά την υγεία και τις συντάξεις μας.

Ας κάνουμε κάτι τώρα. Ας δείξουμε στην πράξη ότι η ανοχή μας εξαντλείται.


Αντιγράψτε και στείλτε με ηλεκτρονικό μήνυμα στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Δικαιοσύνης και στον Αρμόδιο για θέματα Δημόσιας Υγείας Επίτροπο της Ε.Ε. το παρακάτω μήνυμα.

-----------------------------------------------------------------------------------

-Εφαρμόστε την οδηγία 2001/83/ΕΚ και τους συναφείς ποινικούς νόμους.
-Σταματήστε την παράνομη δωροδοκία των γιατρών από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

-Σταματήστε την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.
-Προστατεύστε την υγεία των ελλήνων πολιτών.
-Διαφυλάξτε τους πολύτιμους οικονομικούς πόρους των ασφαλιστικών ταμείων και του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

------------------------------------------------------------------------------------


ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

Πρωθυπουργός: pressoffice@primeminister.gr

Υπουργός Δικαιοσύνης: grammatia@justice.gov.gr

Επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα Δημόσιας Υγείας: markos.kyprianou@ec.europa.eu



buzz it!

13 σχόλια:

Lupus είπε...

Το ζήτημα που θίγεις, δηλαδή της παραοικονομίας στο σύστημα υγείας. με ενδιαφέρει πολύ.

Θεωρώ ότι έχει παίξει κομβικό ρόλο στην οικονομική ένδεια των ταμείων

Έστειλα mail διαμαρτυρίας όμως, που επεστράφη. η διεύθηνση του Πρωθυπουργού είναι λάθος

Greg είπε...

Σε αναδημοσίευσα.

L'Enfant de la Haute Mer είπε...

Να γίνουμε κοινωνία πολιτών ?
Σε ποιά βάση, με ποιά παιδεία, με ποιά ηθική ?
Κάποτε οι απατεώνες ήταν λίγοι και δακτυλοδεικτούμενοι. Ακόμα κι όταν υπήρχε κάποια κρυφή ζήλια γι'αυτούς που "τα κατάφεραν", καθένας αναλογιζόταν την ηθική απόσταση που τον χώριζε από το να περάσει στην κατηγορία αυτή.
Τα τελευταία 20χρόνια, η απάτη, ως μέσον κοινωνικής κινητικότητας "εκδημοκρατίστηκε". Κάποτε έλεγαν στα παιδιά: "πώς θα βγείς στην κοινωνία?". Τώρα : "Πώς θα 'τη βολέψεις' ατομικά?"
Στους 15-25 ετών, τα αποτελέσματα φαίνονται ήδη (οι εξαιρέσεις δεν έχουν βαρύνουσα σημασία). Και βέβαια δεν φταίνε (μόνο) αυτοί, αλλά εκείνοι που τους διαμόρφωσαν έτσι.
Ποτέ οι άνθρωποι (και όχι μόνο στην Ελλάδα), δεν λαχτάρησαν λιγότερο να έρθει το αύριο, ποτέ δεν προσέβλεψαν σ'αυτό με πρισσότερη καχυποψία, φόβο και διστακτικότητα.

L'Enfant de la Haute Mer είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το blog σας και οι απόψεις σας, το ίδιο και η 'φρέσκια ματιά' που προτείνετε στο δομημένο περιβάλλον. Αυτό είναι το οικιστικό μας απόθεμα, αυτή και η υποχρεωτική αισθητική μας εκπαίδευση !!

Dylan Dog είπε...

Κατ ' αρχας συγχαρητηρια για το μπλογκ σου φιλε μου . Πραγματικα πολυ καλο . Το θεμα που θιγεις ειναι παρα πολυ επικαιρο γιατι , απο οτι καταλαβα χωρις να το γνοριζεις , εχθες στο Μεγαρο Μουσικης , με την παρουσια περιπου 2000 ανθρωπων εργαζομενων στο φαρμακο και μαζι ο Αβραμαπουλος , η υφηπουργος εργασιας , ο Σκουλακης πρωην υφηπουργος υγειας , ο πρυτανης του Αριστοτελειου , ο αντιπριτανης του Καποδιστριακου , πολλοι γιατροι και ολες οι διευθυνσεις φαρμακευτικων εταιρειων , οι οποιες το διοργανωναν δηλαδη ο ΣΦΕΕ , και ειχαν ημεριδα με θεμα τον Κωδικα Δεοντολογιας στο φαρμακο . Ειναι ενα κομματι ακαλυπτο απο την νομοθεσια . Λεπτομερειες εχει εδω σχετικα με αυτο τον κωδικα http://www.sfee.gr/article/greek/33/141/index.htm , οπου εχει το αρχειο . Παντως δεν ειναι τοσο απλα τα πραγματα οσο φαινονται . Δεν θελω να πλαγιασω για το ποιος φταιει και το τι και πως αλλα γινεται μια προσπαθεια , ποως και αν ειναι αυτη και ας προερχεται απο τις ιδιες τις βιομηχανιες , να δουμε πως θα παει . Παντως τα κενα ειναι τεραστια , οι ευθυνες πολλες και φως στο τουνελ πολυ δυσκολο . Γνωμη μου οτι και σε αυτη την περιπτωση το ψαρι βρωμαει απο ψηλα

Unknown είπε...

Ο Ερμιππος αναφέρει λεπτομερώς υπάρχουσα νομολογία η οποία παραβλέπεται...

Ο dylan dog μιλάει για κώδικα δεοντολογίας λες και δεν υπάρχουν τα προαναφερόμενα.

Τί συμβαίνει;

Αγνοεί τους υπάρχοντες νόμους ο ΣΦΕΕ;
Οι νόμοι εχουν αδρανοποιηθεί για διάφορους λόγους που εμείς οι υπόλοιποι αγνούμε;

Τί συμβαίνει τέλος πάντων;

Όποιος γνωρίζει ας δώσει λεπτομέρειες.

Εμένα μου φαίνεται όλη η υπόθεση για ωραίο φαγοπότι, που δεν θέλει κανένας "θεσμός" να πάψει!

Μαύρος Γάτος είπε...

Φίλε Έρμιππε, προσυπογράφω ανεπιφύλακτα το κείμενό σου εκτός από ένα βασικό σημείο: σύμφωνα με τον ισχύοντα κώδικα φαρμακευτικής δεοντολογίας ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η κάλυψη των εξόδων των ιατρών (ΚΑΙ *ΜΟΝΟΝ* αυτών, όχι των οικογενειών ή των συντρόφων τους) για την παρακολούθηση συνεδρίων. Αυτό νομίζω πως είναι καλό να συνεχιστεί, όχι γιατί είομαι τσιγγούνης και θέλω να μού πληρώνουν τα συνέδρια (άλλωστε η ειδικότητά μου είναι αδιάφορη για τις φαρμακευτικές και ΠΟΤΕ δεν με έχουν στείλει κάπου), αλλά γιατί αλλιώς , πολύ απλά, σχεδόν κανένας ¨Ελληνας γιατρός δεν θα πήγαινε ποτέ σε Συνέδριο...

Λυπηρή πραγματικότητα, αλλά πραγματικότητα.

ΠΟάντως κάνεις πάρα πολύ καλά που θίγεις το θέμα, γιατί ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ που αναφέρεις έιναι αλήθεια, για τα "δώρα' και για τα κλιματιστικά - η τέως αρραβωνιαστικιά μου δούλευε σε φαρμακευτική εταιρία, και μάλιστα από τις πιό "κόσμιες', αλλά αακόμα κι εκεί συνέβαιναν σημεία και τέρατα...

Αυτά για την ώρα, θα επανέλθω
καλό βράδυ

Μαύρος Γάτος είπε...

Αν και είμαι κατάκοπος, άρχισα να διαβάζω το ιστολόγιό σου και δεν μπορούσα να σταματήσω. Συγχαρητήρια και από εμένα. Με πίκρανες όμως πάρα πολύ... γιατί; Είδα ότι τελικά έφυγες στην Εσπερία. Κι επειδή εδώ και χρόνια με τρώει ο σχετικός προβληματισμός, αλλά δεν το αποφασίζω, είδα σε σένα τον εαυτό μου δέκα χρόνια μετά... λες να κάνω τώρα αυτήν την κίνηση; Δεν θέλω ρε γαμώτο να ζήσω και να κάνω οικογένεια σε αυτήν την χώρα που δεν γνωρίζει τον αλληλοσεβασμό...

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

μαύρε γάτε, γρηγόρη

Δεν υπάρχει κανένας κώδικας δεοντολογίας. Αυτό που αναφέρεται ως τέτοιο δεν είναι τίποτε άλλο από μια συμφωνία κυρίων που προσπαθούν να συνάψουν οι εταιρείες μεταξύ τους ώστε να μην λαδώνει η μία περισσότερο από την άλλη και χαλάει με τον τρόπο αυτό το μοίρασμα της αγοράς. Με άλλα λόγια οι φαρμακευτικές προσπαθούν να δημιουργήσουν (μεταξύ τους πάντα - να μην ξεχνιόμαστε) ένα καθεστώς σύμφωνα με το οποίο οι γιατροί θα ξέρουν ότι όποια πόρτα και να κτυπήσουν οι παροχές που θα έχουν θα είναι οι ίδιες. Αυτό ασφαλώς, εάν εφαρμοστεί σωστά, μπορεί να λύσει το πρόβλημα του σκληρού ανταγωνισμού του φαρμακευτικού κυκλώματος, αλλά δεν θα έχει καμία επίδραση στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και στα υπόλοιπα που συζητάμε.

Κατά τα λοιπά λυπάμαι πολύ αλλά πρέπει να ξαναπώ ότι ο νόμος απαγορεύει κάθε είδους παροχή, συμπεριλαμβανομένων και των συνεδρίων. Όπως χαρακτηριστικά και επί λέξει αναφέρει,

"...στα πλαίσια της προώθησης των πωλήσεων φαρμάκων σε πρόσωπα που είναι εξουσιοδοτημένα να χορηγούν τις σχετικές συνταγές ή να προμηθεύουν τα φάρμακα, απαγορεύεται η παροχή, προσφορά ή υπόσχεση στα εν λόγω πρόσωπα δώρου, χρηματικού ωφελήματος ή ωφελήματος σε είδος εκτός από τα είδη αμελητέας αξίας που έχουν σχέση με το επάγγελμα του ιατρού ή φαρμακοποιού ... ... τα πρόσωπα που είναι εξουσιοδοτημένα να χορηγούν τις σχετικές συνταγές ή να προμηθεύουν τα φάρμακα δεν μπορούν να ζητούν ή να δέχονται οποιαδήποτε από τα οφέλη που απαγορεύονται δυνάμει της προηγούμενης παραγράφου"

Απλά η χρόνια αδράνεια της πολιτείας, ηθελημένη ή από άγνοια, (ας μην μας διαφεύγει άλλωστε ότι η οδηγία δεν μεταφέρθηκε στην εσωτερική με νόμο αλλά με μιά απλή τρέχα γύρευε υπουργική απόφαση που έκτοτε θάφτηκε σε ένα συρτάρι και δεν ξαναβγήκε, με αποτέλεσμα να μην την γνωρίζουν ακόμη και ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί), και η πονηρή τακτική των εταιρειών, που εκμεταλλεύονται την πλήρη ανυπαρξία μηχανισμών εφαρμογής του νόμου, έχουν δημιουργήσει αυτήν την εσφαλμένη εντύπωση στον πολύ κόσμο.

Dylan Dog είπε...

Δεν θελω να κανω τον δικηγορο του διαβολου , αλλα αν ισχυσει κατα γραμμα ο νομος και δεν αλλαξει κατι στο υπαρχον καθεστος , τοτε οι γιατροι μας θα μεινουν με τις γνωσεις που θα εχουν μολις τελειωσουν το πανεπιστημιο . Η επιμορφωση τους θα μεινει εκει γιατι δεν θα παει κανεις να πληρωσει συνεδριο την εγγραφη απο 200 εως 1000 ευρω μονος του . Βεβαια μην ξεχναμε οτι αυτα τα συνεδρια τα διοργανωνουν οι πανεπιστημιακες κλινικες και δημοσιοι φορεις . Βεβαια αν τωρα , με την αφορμη του συνεδριου ο αλλος παει και αραζει στην πισινα του ξενοδοχειου του ή κανει τις βολτες ειναι αλλο θεμα αλλα αυτο πρεπει να το ελεγξουν οι διοργανωτες αυτων . Επαναλαμβανω οτι το προβλημα ειναι μεγαλο αλλα πρεπει να το πιασουν απο αλλη ακρη.
Ευχαριστω για την φιλοξενια τν αποψεων μου

Elias είπε...

Κατά σύμπτωση είχα πριν 10 μέρες κουβέντα για το ίδιο θέμα με μία γνωστή μου γιατρό. Μου επεσήμανε το αντίστοιχο σύστημα της Ιταλίας (στην οποία, όπως ισχυρίστηκε, η ιατρική διαφθορά είναι πολύ πιο περιορισμένη): οι εταιρείες δεν απευθύνονται σε μεμονωμένους γιατρούς αλλά σε διοικήσεις νοσοκομείων και κλινικών. Ειδοποιούν, δηλαδή, ότι θα οργανώσουν σεμινάριο με το Α θέμα και θα καλύψουν "έξοδα παραστάσεως" για π.χ. 10 γιατρούς. Από εκεί και πέρα, είναι η διοίκηση που αποφασίζει ποιοι γιατροί του νοσοκομείου οφείλουν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο, όπως επίσης και να διαχειριστεί τα "έξοδα παραστάσεως" (έτσι κατάλαβα).
Ισχυρίστηκε ότι αυτή η μικρή διαφοροποίηση μπορεί να επιφέρει μεγάλη διαφορά τελικά.

(Το blog του Έρμιππου είναι ένα από τα 5 καλύτερα που υπάρχουν)

Dylan Dog είπε...

Όντως ειναι ετσι στην Ιταλια αλλα εκει υπαρχει διαφορετικο συστημα υγειας . Εκει το αντιστοιχο ΕΣΥ απορροφα ολους τους γιατρους και ετσι μπορει να γινει αυτο απο κλινικες . Εδω αντιστοιχα μια τεραστια μεριδα γιατρων ειναι εκτος ΕΣΥ και ετσι αλλαζουν οι ισσοροπιες .
Ασχετα με αυτη την κουβεντα διαβαζοντας ολο το μπλογκ σας διαπιστωσα κι εγω οτι ειναι απο τα καλυτερα και πραγματικα αξιζεται μπραβο !

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

"Και διατίθενται ήδη στο σύστημα υγείας με βασικούς διαχειριστές τους γιατρούς. "
Δεν θα σου κάνει εντύπωση αν πω οτι συμφωνω σε όλα πλην αυτού του εδαφίου. Πολύ μικρό κομμάτι της πίτας από τα κονδύλια της υγείας "αρμέγει" η περιγραφόμενη παραοικονομία των γιατρών. Οι προμήθειες νοσοκομείων, τα νέα φάρμακα και η αντιεπιστημονική προώθησή τους, τα γιαουρτάκια, οι προεκλογικές εισφορές λόγω λίστας, οι εταιρείες μεταφοράς ασθενών στο εξωτερικό, οι τεχνιτές ελλείψεις πολύτιμων υπηρεσιών υγείας πχ γηροκομεία, φυσικοθεραπείες, χημειοθεραπείες που τα βάζεις. Οι γιατροί "καρπούνται" παρανόμως 3-5% αντίδωρο εξαγοράς συνείδησης όταν πούλησαν την ψυχή τους στο διάολο για μια θεσούλα στο ΕΣΥ εμφραγματοφόρο και με ελαστικό ωράριο. Πάνω από 40% υπολογίζω στο κλάδο είναι παντελώς καθαροί του κρίματος τούτου,και το θεωρώ ανήθικο εκμαυλισμό για επιστήμονα σε ανθρωπιστικό κλάδο. Οχι να κλείνουμε τα μάτια στα τρωκτικά και αρουραίους που έλεγε και ο Αλέκος...........