Οι δύο (2) μεταρρυθμιστές
σε στιγμές σύντομης χαλάρωσης
Χρειάζεται τις σοφές κεφαλές του ΟΟΣΑ, -και 2 εκατομμύρια ευρώ, ας μην τα ξεχνάμε και αυτά-, ο επιφανής καθηγητής και έμπειρος μεγαλοπολιτικός Πάκης Παυλόπουλος για να πληροφορηθεί έγκυρα τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης στην χώρα. Για να αποκτήσει έναν μπούσουλα που θα τον βοηθήσει να μας προσφέρει επιτέλους, όπως τόσο πολύ οραματίζονται, αυτός και ο άξιος πρωθυπουργός μας, ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος.
Για να μάθει, ας πούμε, ότι στα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη είναι άλλο πράγμα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και άλλο τα βουλευτικά γραφεία, που έναντι της υπόσχεσης της οικογενειακής ψήφου όλα τα σφάζουν και όλα τα μαχαιρώνουν ασελγώντας πάνω στο σώμα της, σε κάθε περίπτωση πρόθυμης για ασελγείς πράξεις, δημόσιας διοίκησης.
Για να πληροφορηθεί ότι τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη προσλαμβάνουν τους υπαλλήλους τους μόνον όταν τους χρειάζονται. Και ότι για την αξιολόγησή τους λαμβάνουν υπ΄ όψιν τους αμιγώς τις υπηρεσιακές τους ανάγκες και διόλου τα σημειώματα της κομματικής παράγκας και των "ευγενώς ενδιαφερομένων" εθνοπατέρων.
Για να καταλάβει ότι στα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη οι υποθέσεις μείζονος ενδιαφέροντος δεν ρυθμίζονται με ύποπτες τροπολογίες που συντάσσονται από ολιγογράμματους και ιδιοτελείς "υπουργικούς συμβούλους" και ψηφίζονται νύκτωρ σε άδειες αίθουσες. Για να ακυρωθούν, ενίοτε, από τα ανώτατα δικαστήρια, που τις χαρακτηρίζουν οιονεί διοικητικές πράξεις καλυμμένες με τον μανδύα του νόμου. Χωρίς ποτέ κανείς να ντρέπεται ή να απολογείται.
Για να συνειδητοποιήσει ότι στα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη τα διοικητικά δικαστήρια δεν στενάζουν κάτω από τον ζυγό 309.174 εκκρεμών υποθέσεων. Που σχεδόν όλες δημιουργήθηκαν από μια ανέλεγκτη και πάντοτε ανεύθυνη διοίκηση, που κραδαίνοντας το τεκμήριο της νομιμότητας τελειώνει άμεσα τις "δουλειές" της και μετά προτρέπει σαδιστικά και χαιρέκακα τον τσακισμένο και απελπισμένο πολίτη να αναζητήσει το δίκαιο του μέσα από πανάκριβες και ψυχοφθόρες διαδικασίες, που καμιά φορά διαρκούν 5, 10 ή ακόμη και 15 χρόνια.
Για να αντιληφθεί ότι τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη δεν διαθέτουν πλυντήρια για την νομιμοποίηση των συμβάσεων και των λοιπών ανομιών τους, όπως καλή ώρα το ημέτερο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτό το δοχείο όλων των αρετών, που σε λίγο, τρομάρα μας, θα ελέγχει με τους εμπειρογνώμονες του και τις δαπάνες των κομμάτων. Και ότι εκεί η "συγγνωστή πλάνη" ήταν και παραμένει έννοια στο πεδίο του ποινικού δικαίου και δεν κατάντησε σούπερ απορρυπαντικό για όλες τις χρήσεις (νομική κατασκευή το λέμε εύσχημα) στα χέρια των Ανώτατων Δημοσιονομικών Δικαστών για την διευκόλυνση των πληρωμών της Siemens και την ταχεία εξυπηρέτηση του πάντα κατεπείγοντος δημοσίου συμφέροντος.
Για να ξεδιαλύνει επιτέλους μέσα του την βαθειά και μυστηριώδη έννοια της διάκρισης των εξουσιών. Την έννοια που από παιδί ακόμη, από τον καιρό των πρώτων του αθώων νομικών αναζητήσεων, έβαλε υψηλό στόχο να κατακτήσει, για να την παραδώσει, δώρο ατίμητο, στις επερχόμενες γενιές της ανθρωπότητας.
Αυτά και άλλα πολλά από τα βαθιά κρυμμένα Διοικητικά Μυστήρια θα ψηλαφήσει και θα ανιχνεύσει με την πολύτιμη συνδρομή του ΟΟΣΑ ο καθηγητής Παυλόπουλος. Όσα δεν πρόλαβε να δει από τον καιρό που διακονούσε την γνώση στο τέμενος των μουσών. Πριν τον καταλάβει αυτή η ακόρεστη λαχτάρα της προσφοράς που τον έφερε στην σημερινή του θέση. Την θέση του εκούσιου πολιτικού πάθους, δίπλα σε έναν μεγάλο πολιτικό ηγεμόνα που τον καθοδηγεί και τον εμπνέει.
Αυτά και άλλα πολλά και θαυμαστά. Εμείς απλά θα πληρώσουμε τα 2.000.000 ευρώ. Για πολλοστή φορά.
Tweet
5 σχόλια:
Ποιος πήρε τη μίζα που έδωσε ο ΟΟΣΑ για να πάρει τη δουλειά;
(όχι πως δεν εμπιστεύομαι τον ΟΟΣΑ, αλλά όλα τα περιμένει κανείς σήμερα)
..κατά τα άλλα, τη δουλειά θα την έκανε καλύτερα ένας ντόπιος, μια και γνωρίζει από μέσα τα κόλπα, ενώ ο ΟΟΣΑ μπορεί και να παραπληροφορηθεί και να βγάλει πόρισμα ότι π.χ. για όλα φταίνε τα βιολογικά καύσιμα και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου..
Σε δουλειά να βρισκόμαστε. Και να δείχνουμε διαρκή κινητικότητα. Και προπάντων να δαιμονοποιούμε τα προβλήματα της χώρας (τόσο μεγάλα που πρέπει να ψάχνουν οι σοφοί 10 ΟΟΣΑ χρόνια για να τα ανακαλύψουν) ώστε να εντυπωσιάζονται οι αφελείς ιθαγενείς, να τρομάζουν και να παραβλέπουν και να συγχωρούν έτσι την ανικανότητα και την αβελτηρία των ηγετών τους. Αυτός νομίζω ότι είναι και ο κύριος στόχος. Τώρα αν βοηθήσουμε και κανέναν φίλο! Ε αυτό δεν είναι και κακό!
Όσο για τα 2 εκ. αυτό είναι το λιγότερο. Λεφτά υπάρχουν. Για καλούς σκοπούς βέβαια.
ναι ροδια αναγκη εχει ο ΟΟΣΑ τα 2 εκατομμυρια απο το ελληνικο κρατος :-)
Δεν ειναι απαραιτητα κακη ιδεα μια μελετη απο τον ΟΟΣΑ. Οχι τοσο για τις πρωτοποριακες ιδεες που θα φερουν (το οποιο κιομως μπορει να συμβει σε μια χωρα που οι ανωτατοι κρατικοι αξιωματουχοι δεν ξερουν να στειλουν ενα email) αλλα κυριως επειδη η μελετη θα εχει κυρος.
εμεις μπορουμε να φωναζουμε και να μας λενε γραφικους, αν ομως ο ΟΟΣΑ μελετησει σοβαρα και μιλησει για καποια απαραιτητα πραγματα που πρεπει να γινουν, πολυ πιο δυσκολα θα μπορει η καθε συντεχνια και ο καθε τεμπελαρος να τα απορριψει ως γραφικοτητες.
SG, θα σε κατηγορήσω ότι ζεις εκτός Ελλάδος και εκτός ελληνικής πραγματικότητος. Όλοι όσοι βολεύονται από τη σημερινή κατάσταση, δεν πρόκειται να συγκλονιστούν ούτε στο ελάχιστο από μία έγκυρη και εμπεριστατωμένη έκθεση ενός διεθνούς οργανισμού όπως ο ΟΟΣΑ. Να σου πω ποια θα είναι τα σχόλιά τους; Θα απορρίψουν την έκθεση ως "νεοφιλελεύθερη συνταγή", "κοινωνική εκθεμελίωση", στην καλύτερη περίπτωση ως "τεχνοκρατικές θεωρητικολογίες", θα κρίνουν ότι "η Κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τον ΟΟΣΑ διεκτραγωδεί καταστάσεις με σκοπό την άλωση των λαϊκών κεκτημένων από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα" (τα ξεσήκωσα από αυτό το άρθρο της Ελευθεροτυπίας) και άλλα φολκλορικά.
Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα της χώρας δεν είναι από εκείνα που λύνονται με στοχευμένα μέτρα ή με "κάποια απαραίτητα πράγματα" όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Δεν έχουν να κάνουν με εντοπισμένες δυσλειτουργίες επί μέρους συστημάτων. Είναι βαθιά και θεμελιώδη και αφορούν στην ίδια την δομή του πολιτεύματος και την υπαρξιακή μας σχέση με αυτό. Τι να μας πει δηλαδή ο ΟΟΣΑ; Εφαρμόστε την αρχή της διάκρισης των εξουσιών; Ή μην παραβιάζετε την αρχή της ισότητας των πολιτών για να εμπνεύσετε αίσθημα εμπιστοσύνης; Ή έχετε πάντα κατά νου το ακροτελεύτιο άρθρο του συντάγματος σας; Ή εν τέλει φροντίστε να εφαρμόζετε τους νόμους σας; Δεν θα ήταν καθόλου πρωτότυπα όλα αυτά και κυρίως δεν είναι πράγματα που δεν τα ξέρει ο κάθε ένας από εμάς που ασχολείται έστω και λίγο με τα δημόσια πράγματα.
Τα προβλήματα της χώρας είναι αμιγώς και βαθύτατα υπαρξιακά και θα αρχίσουν να λύνονται μόνον από την στιγμή που θα το θελήσουμε εμείς οι ίδιοι. Ή μάλλον από την στιγμή που θα το επιθυμήσουμε. Έχει διαφορά. Από την στιγμή δηλαδή που θα αισθανθούμε επιβάτες ενός σκάφους με κοινό προορισμό, κοινά οφέλη, κοινά προβλήματα και κοινές απειλές. Αυτό δεν μπορεί να μας το εμπνεύσει κανένας ΟΟΣΑ. Όταν αποφασίσουμε να λειτουργήσουμε με κανόνες δεν θα κολλήσουμε στην ανακάλυψη τους. Τους έχουμε ήδη.
Και κάτι τελευταίο. Ας μην υποτιμούμε και την άποψη της Ροδιάς για τον προορισμό των 2 εκατ. ευρώ. Ο κάθε ΟΟΣΑ είναι ένας μεγαλοεργολάβος που συνεργάζεται με μερικές δεκάδες γραφεία μεγαλοδικηγόρων, μεγαλοκαθηγητών, μεγαλοοικονομολόγων και πάσης φύσεως μεγαλο - εν γένει, όπου και αναθέτει τα project του. Όλοι αυτοί οι περιφερειακοί παίκτες δεν είναι κολοσσιαίοι οργανισμοί που δεν έχουν ανάγκη τα 2 εκατομμύρια αλλά άνθρωποι. Και μάλλον από τους ανθρώπους εκείνους που έχουν μάθει να ζουν πολυτελώς πουλώντας μυστικές σοφίες και μπαρούφες σε υποανάπτυκτους. Υπό την έννοια αυτή 2 εκατ. δεν είναι λίγα λεφτά και υπάρχει στην αγορά έντονο ενδιαφέρον για αυτά. Όταν μάλιστα είναι εκ των προτέρων γνωστό ότι όλη την θαυμαστή δουλειά των μεγαλογραφείων θα την κάνουν 5-10 φουκαράδες 25άρηδες μεταπτυχιακοί που θα την πάρουν υπο–υπο-εργολαβία από τους υπο-εργολάβους για ένα κομμάτι ψωμί και με κύριο σκοπό να συμπληρώσουν τα CV τους (ας μην ξεχνάμε και τα ελεγχόμενα συστήματα αξιολόγησης ακόμη και στα καλύτερα πανεπιστήμια). Ετσι συνήθως γίνεται και έτσι παράγονται αυτά τα μυστικά ευαγγέλια που απευθύνονται ως έτοιμα πακέτα λύσεων στις μπανανίες. Ας μην γελιόμαστε. Οι γάλλοι, οι γερμανοί και οι άγγλοι όταν θέλουν να λύσουν δικά τους προβλήματα δεν τρέχουν στους ΟΟΣΑδες. Έχουν τους δικούς τους, συνήθως σοβαρούς, μηχανισμούς.
Δημοσίευση σχολίου