Σάββατο, Νοεμβρίου 27, 2010

-Πανεθνικό Hangover


Διαβάζω στην σημερινή έκδοση του (ηλεκτρονικού πλέον) ΒΗΜΑΤΟΣ και από την μια τρίβω τα μάτια μου και από την άλλη χτυπάω το κεφάλι μου στον τοίχο. Να έχουμε εξασφαλίσει το μέλλον μας και να μην το ξέρουμε! Να μας χτυπάει η τύχη την πόρτα μας και μεις να κοιμόμαστε! Το πράγμα όμως ξεκαθαρίζει. Προσέξτε! Δεν θα αρχίσουμε απλά να πουλάμε καινοτομίες για να αγοράζουμε πίσω γυαλιστερά καγιέν. Θα ηγηθούμε παγκοσμίως στον τομέα και θα γίνουμε, να δείτε πως το λέει η εφημερίδα (;), "πρωτεύουσα της καινοτομίας". Το έχουμε και στο αίμα μας άλλωστε σαν λαός. Αν πιαστούμε να κάνουμε κάτι δεν αρκούμαστε στις φτηνές λύσεις και τα ημίμετρα. Το κάνουμε καλά. Αναζητούμε στην τελειότητα και όχι πάντα για χρηστικούς λόγους. Απλά, είναι στην φύση μας. Πρωτεύουσα της καινοτομίας λοιπόν και καθαρίσαμε.

Η συνταγή είναι απλή. Είσαι, ας πούμε, κατ' επάγγελμα προαγωγός, -καλή ώρα το ηλεκτρονικό ΒΗΜΑ-, και βλέπεις κάποιον που μόλις έχει αρχίσει να ξελαμπικάρει από το χθεσινοβραδυνό μεθύσι και κοιτάει απελπισμένος την τσαλαπατημένη φάτσα του στον καθρέφτη. Δεν μπορεί ακόμη να πάει στην δουλειά, ο πονοκέφαλος δεν υποφέρεται, αλλά έχει αρχίσει να συναισθάνεται τον κατήφορο και να ψυλλιάζεται ότι αυτή η κατάσταση, κάθε βράδυ μέχρι το ξημέρωμα στα μπαράκια, δεν πάει άλλο. Τι κάνεις; Τον ενθαρρύνεις να ξεκόψει; Όχι βέβαια! Του βάζεις μπροστά στη μύτη ένα ελαφρύ ηδύποτο για αρχή, του δίνεις μια ασπιρίνη, του λες δυο καλά λόγια για την κορμοστασιά και το παράστημά του και τον στέλνεις στον καναπέ για να ετοιμαστεί ανάσκελα και βογκώντας για το επόμενο όργιο.

Πρωτεύουσα της καινοτομίας λοιπόν. Κάτι τέτοια υποψιάζονταν η Silicon Valley, πριν δούμε φως εμείς, και έστελνε τους πράκτορες της να βάλουν τις φωτιές για να φύγει ο Καραμανλής και να καθυστερήσει το κατά δύναμιν η εκρηκτική μετάλλαξη. Κάτι τέτοια μπαίναν και στο μυαλό της Μέρκελ και καιγόταν να μας στριμώξει όπως όπως στον μηχανισμό στήριξης, πριν προλάβουν να κλείσουν τα δήθεν πανεπιστήμια της, από τις μαζικές μεταγραφές των γερμαναράδων φοιτητών στα ΤΕΙ του Αιγάλεω. Τώρα όμως τα παραδέχονται και μόνοι τους οι ξένοι. Αυστραλοί ειδικοί, Φινλανδοί ακόμη ειδικότεροι, Ελβετοί, Αμερικάνοι, ότι νάναι. Τους φέρνεις στην Αθήνα 5 μέρες χωρίς εισιτήρια, τους ταΐζεις, τους ποτίζεις τζάμπα, τους κοιμίζεις στα καλύτερα και λύνεται η γλώσσα τους.
Champs-Elysées η Πανεπιστημίου; Ασφαλώς. Και λίγο λέτε, σου απαντάνε. Bloomingdales ο Βάρδας Αναγνωστόπουλος; Θέλει και συζήτηση; Εις την νιοστή! ΜΙΤ το μονίμως καψαλισμένο Μετσόβειο; Δεν είμαστε καλά! Ποιό ΜΙΤ μωρέ;

Μ'αυτά και μ'αυτά πορευόμαστε, με την βρεγμένη πετσέτα για τον πονοκέφαλο στο κούτελο, μέχρι το απόγευμα, που περνάει το hangover και αρχίζουμε να σινιαριζόμαστε για να την κάνουμε φρεσκότατοι και πάλι για τα μπαράκια. Για Chivas μπορεί να μην μας παίρνει σήμερα αλλά θα την βγάλουμε μια χαρά και με αγνό τσίπουρο Τυρνάβου. Αύριο θα δώσει ο Θεός. Αν λείψει και το τσίπουρο πίνουμε και πετρέλαιο στην ανάγκη. Και αυτό καινοτομία είναι.

Μήπως αν παίζαμε λίγο πιο χαμηλά την μπάλα; Όχι τίποτε άλλο δηλαδή. Γελάει και ο κόσμος που μας ακούει.



buzz it!

5 σχόλια:

rogerios είπε...

Αγαπητέ Έρμιππε, τα λες πολύ σωστά για αυτές τις συλλογικές ή/και άνωθεν επιβαλλόμενες ψευδαισθήσεις.

Πριν, όμως, σε μπαζζάρω, όπως οφείλω, σε παρακαλώ να διορθώσεις αυτό το Sans Elysse που βγάζει μάτι στο ορθό Champs-Elysées.

Συγγνώμη για την άκομψη υπόδειξη, αλλά...

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

Μα τι είναι αυτά που λές σερ Ρογήριε (το σερ δεν είναι αγγλικό, μην παρεξηγούμεθα, είναι το "αγαπητέ" γαλλιστί αλλά δεν γνωρίζω την γραφή του και φοβούμενος μήπως ξανακάνω λάθος το παραθέτω καραμανλίδικα). Το διόρθωσα αμέσως. Δυστυχώς δεν είμαι γαλλομαθής και ότι γαλλικό το γράφω όπως ταιριάζει στο αυτί. Και αυτά τα γαλλικά όμως βρε παιδί! Όταν γίνουμε διεθνής πρωτοπορία να τα αλλάξουμε προς το απλούστερο. Ταπεινά συγγνώμη πάντως για το ατόπημα.

Tim C. είπε...

Στο πωλητήριο της καλλιτεχνικής ομάδας Greece is for Lovers συγκεντρώνονται έργα που συνδυάζουν το παραδοσιακό με το προφίλ της σύγχρονης Ελλάδας.

Μόνο από την παραπάνω λεζάντα, της τόσο πρόχειρα επικολλημένης φωτογραφίας, καταλαβαίνει κανείς την ελαφρότητα του άρθρου. Πέρα από αυτό, το μόνο που αποτελεί, είναι μία ακόμη θλιβερή διαπίστωση για την πορεία του ελληνικού Τύπου.

Και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας θα γελάσει στα μούτρα σου, εάν του μιλήσεις για την μεγάλη ανάπτυξη του τόπου του, χρησιμοποιώντας τα επιχειρήματα του Βήματος. Δεν γνωρίζω πλέον εάν προσπαθούν να πείσουν το αναγνωστικό τους κοινό, ή αντίθετα τους εαυτούς τους.

Άξιον απορίας είναι πάντως το γεγονός ότι κατάφεραν να ανακαλύψουν ανθρώπους που υποστηρίζουν –έστω και σε θεωρητικό επίπεδο- τις προτάσεις του ιδιότυπου αυτού αφιερώματος. Από την άλλη όμως, εδώ μιλάμε για τον Κιβωτόν της Ενημέρωσης.


Προσμένοντας την Ανάπτυξη,
Tim C.

Tim C. είπε...

*την.

Απολογούμαι. Χτυπάει μάτι.

pølsemannen είπε...

Bρε παιδιά, καλά τα λένε οι αθρώποι.

Aπλά έγινε τυπογραφικό λάθος κατόπιν επέμβασης του δαίμονα Bαθετμεβρουχαναανιήλ του τυπογραφείου.

KENOτομία ήθελαν να γράψουν, όχι καινοτομία. H τομή του κενού.