Σάββατο, Ιουνίου 17, 2006

-Χρήσιμος κυνισμός ή ανώφελες ψευδαισθήσεις;

Το "ΒΗΜΑ" της 16ης Ιουνίου μας πληροφορεί ότι σε κλινική του Λος Άντζελες έγινε με επιτυχία η επέμβαση διαχωρισμού των μεξικάνικης καταγωγής σιαμαίων αδελφών Ρεγγίνα και Ρενάτα.

"Οι δύο αδελφές είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο την επόμενη κιόλας ημέρα από την γέννηση τους -τον Αύγουστο του 2005- και έζησαν εκεί ενωμένες για 10 ολόκληρους μήνες, μέχρι να υποβληθούν στην πρωτότυπη, περίπλοκη και λεπτή εγχείρηση. Ο διαχωρισμός τους εκτελέστηκε από ομάδα 80 ατόμων πολλά από τα οποία είχαν λάβει μέρος σε παρόμοια επιχείρηση στο ίδιο νοσοκομείο το 2003. Οι γιατροί δήλωσαν αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά και ότι το μέλλον προδιαγράφεται πολύ θετικό για τα δύο κοριτσάκια ενώ οι γονείς δεν μπόρεσαν να κρύψουν την χαρά τους για την ευτυχή έκβαση αυτής της ... περιπέτειας.
Το κόστος της επέμβασης και της συνολικής νοσηλείας δεν ανακοινώθηκε αλλά έγινε γνωστό ότι πρόκειται να καλυφθεί από τον λογαριασμό ενός ειδικού υγειονομικού προγράμματος της πολιτείας της Καλιφόρνιας."

Από όλα τα παραπάνω αξίζει να επισημανθούν δύο τυπικές λεπτομέρειες.

Η πρώτη αφορά στο κόστος της επιχείρησης που πρέπει μάλλον να ανέρχεται σε ύψος πολλών πολλών εκατ. δολαρίων. Η δεύτερη έχει σχέση με το γεγονός ότι οι γονείς που πέρασαν την συγκεκριμένη δοκιμασία δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι των Η.Π.Α. Αντίθετα, είναι ξένοι που βρέθηκαν εκεί για λίγες ημέρες πέρυσι τον Αύγουστο επισκεπτόμενοι συγγενείς τους. Έτσι, από σύμπτωση, η διάγνωση του προβλήματος τους έγινε, εξ αφορμής μίας μικρής επιπλοκής που τους ανάγκασε να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, στο έδαφος της ευλογημένης χώρας. Της χώρας που όπως όλα δείχνουν είναι πάντα έτοιμη να σταθεί με γενναιοδωρία και μεγαλοψυχία δίπλα σε κάθε έναν που την έχει ανάγκη.

Με μια πρώτη ματιά η είδηση αναδεικνύει το μεγαλείο του ώριμου δυτικού πολιτισμού. Το μεγαλείο που αποτυπώνεται στην πρόοδο της ιατρικής τεχνικής, στην ανθρωπιστική αλληλεγγύη των εθνών και στην προθυμία του συστήματος να ξεπερνά κάθε είδους διάκριση ή σκοπιμότητα όταν πρόκειται να διαθέσει τους πόρους του για την προστασία της ζωής ως αυτοτελούς αξίας.

Την ίδια στιγμή όμως η ίδια είδηση παραλείπει να αναφέρει ότι στο διάστημα των δέκα μηνών της μικρής ζωής των δύο τυχερών μέσα στην ατυχία τους σιαμαίων από το Μεξικό μερικές χιλιάδες οκτάχρονα και δεκάχρονα παιδιά που είχαν γεννηθεί υγιή, αρτιμελή και εξοπλισμένα για μια φυσιολογική και ευτυχισμένη ζωή είναι πλέον τυφλά μετά από τα εκατοντάδες σκληρά δωδεκάωρα του μισού δολαρίου που πέρασαν μπροστά στους αργαλειούς της Ινδίας υφαίνοντας την υψηλή αισθητική των αστικών σαλονιών της δύσης.

Ότι, κάπου στον κόσμο, μερικές δεκάδες χιλιάδες παιδιά που είχαν γεννηθεί υγιή, αρτιμελή και εξοπλισμένα για μία φυσιολογική και ευτυχισμένη ζωή έχουν υποστεί ήδη μη αναστρέψιμες σωματικές βλάβες από την έλλειψη δύο ή τριών βασικών βιταμινών που θα μπορούσαν να είχαν εξασφαλισθεί με την κατανάλωση ενός μόνον ποτηριού γάλακτος κάθε ημέρα.

Ότι, κάπου στον κόσμο, μερικές δεκάδες χιλιάδες παιδιά που είχαν γεννηθεί υγιή, αρτιμελή και εξοπλισμένα για μία φυσιολογική και ευτυχισμένη ζωή πέθαναν από δυσεντερία, ελονοσία και τύφο επειδή η Unisef δεν πρόλαβε να πουλήσει αρκετά τετράδια και να εξασφαλίσει τα λίγα σεντς που ήταν αναγκαία για την διάθεση των παρωχημένης τεχνολογίας εμβολίων, που παραμένουν στοιβαγμένα προς πώληση στα ράφια πέντε μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών.

Ότι στο πλήρως κλιματιζόμενο αμφιθέατρο ενός κτιρίου από γυαλί και γρανίτη ο CEO της εταιρείας Make Money for the Rich & Co., -του πολυεθνικού κολοσσού που προέκυψε από την επιτυχή συγχώνευση τριών άλλων κολοσσών-, ανακοίνωσε στους ευτυχείς μετόχους που υπηρετεί ότι οι τιμές των αντιρετροϊκών φαρμάκων κατά του ιού HIV θα διατηρήσουν μεσοπρόθεσμα τις υψηλότατες τιμές τους αφού οι πιέσεις που άσκησε ο πρόεδρος Bush ο νεότερος κατά των κυβερνήσεων συγκεκριμένων χωρών του τρίτου κόσμου έπιασαν επιτέλους τόπο. Έτσι κάποιες ανώνυμες, αδιάντροπες και λαθρόβιες τοπικές βιομηχανίες σταμάτησαν ήδη την ανήκουστη εγκληματική τους δραστηριότητα που δεν ήταν άλλη από την συστηματική κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας των εισηγμένων του Dow Jones μέσω της παραγωγής φθηνών αντιγράφων των φαρμάκων που αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό του ιού του AIDS. Και ότι μετά από την ανακοίνωση αυτή η γενική συνέλευση ενέκρινε δια βοής και με ενθουσιασμό την αύξηση των ετήσιων αποδοχών του ομιλητή, που πλέον θα ξεπερνούν αισθητά τον προϋπολογισμό της Unisef για τα προγράμματα βοήθειας προς τα παιδιά της υποσαχάριας Αφρικής.

Ο τομέας των βιολογικών επιστημών και της ιατρικής τέχνης έκανε τις τελευταίες δεκαετίες εξαιρετικές προόδους. Και συνεχίζει ακάθεκτος. Όμως η γνώση που σωρεύει και τα προϊόντα που παράγει δεν αποτελούν κτήμα και κοινό θησαυρό της ανθρωπότητας. Είναι, αντίθετα, προστατευόμενα αγοραία αγαθά διαθέσιμα μόνον σε όσους γνωρίζουν την ύπαρξη τους και μπορούν, έμμεσα ή άμεσα, να πληρώσουν αδρά για να τα αποκτήσουν. Τα πολλά εκατομμύρια των καταραμένων του κόσμου πεθαίνουν, και θα συνεχίσουν να πεθαίνουν, από αρρώστιες που είναι εύκολο να προληφθούν με μέσα πρωτόγονης τεχνολογίας ή να θεραπευθούν με φάρμακα μηδενικής σχεδόν αξίας, για τα δεδομένα της δύσης. Ο μεσαίωνας αυτός θα αρχίσει σε λίγο να ακουμπά και τις ίδιες τις δυτικές χώρες. Ακούγεται σαν αντίφαση, αλλά δεν είναι.

Ο αντίλογος που θα μπορούσε να προβληθεί από τον μέσο ανυποψίαστο ευρωπαίο, που θεωρεί αυτονόητη την απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας του πιο γενναιόδωρου και αποτελεσματικού συστήματος "εσωτερικής" αλληλεγγύης που γνώρισε ποτέ ο κόσμος, είναι δυστυχώς ασθενής. Τα χρόνια της μεταπολεμικής "αφθονίας για όλους" ήταν αρκετά για να καλλιεργήσουν ζωηρές ψευδαισθήσεις αλλά δυστυχώς έχουν ήδη παρέλθει. Όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος έτσι και η Ευρώπη βρίσκεται στην διαδικασία επαναδιατύπωσης των θεμελιακών αρχών που θα στηρίξουν την ύπαρξη της την περίοδο που έρχεται. Και την φορά αυτή οι βαθμοί ελευθερίας που διαθέτει για την συγκρότηση των νέων κανόνων λειτουργίας της είναι ιδιαίτερα περιορισμένοι.

Στην φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο οι πέντε από τους ογδόντα της ομάδας των σωτήρων φαίνεται να μεταφέρουν με εξαιρετική προσοχή το εύθραυστο κορμάκι της μίας από τις δύο ξεχωριστές πλέον αδελφές. Η εντύπωση όμως που προκαλεί το θέαμα είναι απατηλή. Γιατί η πνοή ζωής, η μόνη πραγματική αξία που περιέχει το μικρό σώμα, είναι σίγουρο ότι αφήνει αδιάφορο τον κάθε ένα από τους επαγγελματίες που το φροντίζουν.

Αυτό που αγγίζουν με τόση προσοχή είναι γιαυτούς μόνον μία μάζα από οργανωμένους οργανικούς ιστούς που πρέπει με κάθε θυσία και με κάθε κόστος να διατηρήσουν την ομοιοστασία τους. Ώστε να παραμείνουν αυτό που ήταν από την αρχή. Το ιδανικό άλλοθι για την στήριξη της προσοδοφόρας λειτουργίας ενός από τους πιο στυγνούς τομείς της σύγχρονης οικονομίας της αγοράς. Η λαμπερή διαφημιστική προθήκη του σύγχρονου ληστρικού και άδικου συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας.

Αν είχαμε τουλάχιστον την γενναιότητα να παραδεχθούμε ότι αυτό που πραγματικά αγαπάμε και φροντίζουμε είναι μόνο το δικό μας σώμα και οι άμεσες προεκτάσεις του, μόνο η δική μας ζωή και αυτή των λίγων ανθρώπων που αγαπούμε και έχουμε ανάγκη. Και ότι μας είναι αδιάφορο αν το καθημερινό μας μεροκάματο ή το κάθε τι παραπάνω που αμέριμνοι επιθυμούμε και επιδιώκουμε στοιχίζει τις μικρές ζωές όλων των παιδιών του κόσμου. Θα ήταν μία καλή αρχή. Γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να στηριχθεί σε κάτι που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

buzz it!

2 σχόλια:

Aphrodite είπε...

Γιατί ρε Ερμιππε τα λες και δεν τ'αντέχω?

Τα ξέρω, όλοι μας τα ξέρουμε, αλλά... Αλλά...

Αι στο διάβολο όλοι μας, άνθρωποι είμαστε εμείς ή σατανάδες?...

Eleni63 είπε...

Διάβασα το κείμενο και σε ευχαριστώ για την υπόδειξη. Να επισημάνω όμως ότι ο χωρισμός των διδύμων θα πρέπει να θεωρηθεί ότι εντάσσεται στην πειραματική ιατρική που έγινε επί Μεξικάνων αζημίως έστω και αν κόστισε. Γεν είμαι σίγουρη για τα πραγματικά γεγονότα, όμως όταν κάτι γίνεταιείδηση στις εφημερίδες πάντα προβληματίζομαι. Συμφωνώ με τις απόψεις σου κατά τα λοιπά!