Παρασκευή, Ιανουαρίου 11, 2008

-Καιρός για γενναίους εισαγγελείς;


Πολύ ενδιαφέρουσα η χθεσινή ανακοίνωση του κ. Μπάγια, του προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας. Που εάν μάλιστα δεν εκινείτο στο πλαίσιο της ευγένειας και δεν χανόταν στα ψιλά των εφημερίδων, θα μπορούσε να αποτελέσει μια ιδιαίτερα ηχηρή πολιτική παρέμβαση στο ζοφερό κλίμα των ημερών.

Ο κ. Εισαγγελέας υπενθυμίζει πολύ εύστοχα στους πολιτικούς μας ταγούς ότι, για τις τυχόν παρεκτροπές των λειτουργών του δημόσιου βίου, εκτός από τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, υπάρχουν τόσο οι πολιτικές όσο και οι αντίστοιχες διοικητικές. Και ότι, σύμφωνα με τους ξεκάθαρους κανόνες που διέπουν την λειτουργία του πολιτεύματος μας, η διερεύνηση και απόδοση των ευθυνών αυτών δεν αποτελεί επ΄ουδενί αρμοδιότητα της ποινικής δικαιοσύνης.

Με άλλα λόγια, και με τον πλέον σαφή τρόπο, -για όσους φυσικά μπορούν και θέλουν να αποκρυπτογραφήσουν κατάλληλα την λιτή διατύπωση-, ο κ. Μπάγιας εγκαλεί το πολιτικό προσωπικό της χώρας για ολιγωρία και παράβαση καθήκοντος. Που εν όψει των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια στην δημόσια ζωή ισοδυναμεί με δόλο ή, τουλάχιστον, με βαρύτατη και συγγνωστή αμέλεια.

Το γεγονός ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει από καιρό εξελιχθεί σε καθαρτήριο ανομημάτων και σε μηχανισμό συστηματικής συγκάλυψης κάθε τύπου παραβατικής συμπεριφοράς, δεν αποτελεί ασφαλώς ευθύνη της ιδίας. Αντίθετα βαρύνει τις πολιτικές ηγεσίες που με κάθε ευκαιρία χρησιμοποιούν την δικαιοσύνη ως ανάχωμα για να καλύψουν τις δικές τους πράξεις ή παραλείψεις, ή τις παράνομες πράξεις των διορισμένων υπολόγων τους, από τις οποίες οι ίδιες ωφελούνται πολιτικά ή οικονομικά.

Το επαίσχυντο παιχνίδι με τους θεσμούς, που παίζεται τα τελευταία χρόνια στον βωμό της πολιτικής επιβίωσης μικρών και ασήμαντων ανθρώπων που ενεδύθησαν μανδύα Καίσαρος, αγγίζει πλέον τα όρια του μείζονος εθνικού εγκλήματος. Η συνοχή των κοινωνιών βασίζεται στην δικαιολογημένη εμπιστοσύνη και την συναίνεση, που με την σειρά τους πηγάζουν από την ατομική αίσθηση δικαίου. Η απώλεια των στοιχείων αυτών έχει κόστος ανυπολόγιστο. Και η επανάκτηση τους είναι διαδικασία μακρόχρονη και επώδυνη. Τα περιθώρια στενεύουν πλέον απελπιστικά.

Ίσως έχει φτάσει η ώρα των γενναίων εισαγγελέων. Που θα είναι γενναίοι όχι επειδή θα ερευνούν και θα τιμωρούν. Αλλά επειδή θα δηλώσουν με παρρησία ότι δεν μπορούν και δεν θέλουν πλέον να γίνονται συμμέτοχοι στο έγκλημα και θα αποθέσουν τελετουργικά τους βρώμικους φακέλους τους στα σκαλιά της βουλής. Στα πόδια των πραγματικά υπεύθυνων.

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια: