Πέμπτη, Ιανουαρίου 31, 2008

-Περί αισθητικής ο λόγος




Δεν μπορώ πραγματικά να αντισταθώ στον πειρασμό να παραθέσω τα δύο σημερινά σχόλια της Πανδώρας, (του "Βήματος" ασφαλώς), σε σχέση αφενός με την δήλωση που έκανε ο προσφάτως αναδειχθείς αστήρ Κουκοδήμος κατά την έξοδο του από το ανακριτικό γραφείο και αφετέρου με το ξύλινο μήνυμα που "εξαπέλυσε" ο επί της παιδείας και θρησκευμάτων υπουργός μας προς την μαθητιώσα νεολαία εν όψει της εορτής των Τριών Ιεραρχών.

Προς στιγμήν αναρωτήθηκα εάν το αποκρουστικό θέαμα που προσφέρουν τα πρόσωπα που κινούνται κυρίαρχα στην δημόσια σκηνή της χώρας μας (και ας μην μιλάμε μόνον για τους πολιτικούς, αδικούμε τους δημοσιογράφους) θα ήταν ελαφρά καλύτερο, στην περίπτωση που εκτός των άλλων, όλοι αυτοί, δεν ήταν και εμφανώς ολιγογράμματοι.

Αλλα το ερώτημα είναι μάλλον άτοπο. Διότι εάν δεν ήταν ολιγογράμματοι δεν θα ήταν κατ΄ αρχήν αυτοί που είναι. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα βαθύτερα προβλήματα της χώρας δεν έχουν να κάνουν ούτε με την ανικανότητα των ταγών, ούτε με την διαφθορά, ούτε με την κακοδιοίκηση. Όλα αυτά δεν είναι παρά συμπτώματα της πραγματικής, βαριάς μας αρρώστιας. Το κυρίαρχο πρόβλημα της Ελλάδας είναι αμιγώς πρόβλημα αισθητικής.


buzz it!

2 σχόλια:

Elias είπε...

Το κυρίαρχο πρόβλημα της Ελλάδας είναι αμιγώς πρόβλημα αισθητικής
Το έχεις ξαναεκφράσει αυτό, Έρμιππε, και δεν μπορώ να πω ότι κατανοώ το σκεπτικό σου. Θα χαιρόμουν αν το ανέλυες περισσότερο.

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

Το είχα ήδη σκοπό να γράψω κάτι για αυτό. Κάτσε λίγο να ξεπενθήσουμε τον αρχιεπίσκοπο και βλέπουμε.