Η αρχιτεκτονική της φύσης,
και η αρχιτεκτονική των ανθρώπων που ζουν κοντά της.
Από την μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη. Παντού το ίδιο. Η ίδια πεισματική και ανεξήγητη αντίσταση στην ομορφιά.
Ποιός έκλεψε τις ψυχές των ανθρώπων αυτής της χωρας;
Και πως μπορεί κανείς να τις βρεί για να τις ξαναδώσει πίσω;
Tweet
Ποιός έκλεψε τις ψυχές των ανθρώπων αυτής της χωρας;
Και πως μπορεί κανείς να τις βρεί για να τις ξαναδώσει πίσω;
7 σχόλια:
Η αντιπαράθεση των φωτό βγάζει μάτι.
Φαίνεται ότι οι άνθρωποι, προσπαθούν απλώς να επιβιώσουν. Και κάνουν ό,τι νάναι...
Από την άλλη η Φύση, κάνει το ίδιο ακριβώς. Αλλά έχει τόσα μέσα στα χέρια της. Ένα σύμπλοκο σύστημα ομορφιάς, ηρεμίας, αγριότητας.
Γιατί οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν; Ας μην είμαστε άδικοι: συχνά δεν προλαβαίνουν. Τρέχουν τόσο πολύ, για να επιζήσουν σε ένα κόσμο που μόνοι τους έκαναν απειλητικό για τους ίδιους, που δεν προλαβαίνουν...
@heinz
Μην είσαι τόσο επιεικής. Για την Ελλάδα η περίοδος που η κατοικία ήταν επείγουσα και ζωτική ανάγκη του φτωχού, -που έκτιζε όπως όπως μια παράγκα για να στεγάσει την οικογένεια του-, έχει παρέλθει πριν από δεκαετίες. Σήμερα τα πιό πολλά οικοδομήματα αποτελούν προγραμματισμένες και φροντισμένες επενδύσεις ζωής. Δες τα δεκάδες χιλιάδες εκτρωματικά αυθαίρετα που κτίζονται για εξοχικά [και νομιμοποιούνται συστηματικά] και έχουν πλέον αλλοιώσει βαθιά και σε καθολική σχεδόν κλιμακα την φυσιογνωμία του άλλοτε μοναδικου ελληνικού τοπίου. Είναι ανάγκη επιβίωσης αυτά; Κάθε άλλο. Τα σπίτια αυτά φτιάχνονται για το ευ ζείν και άρα, μεταξύ άλλων, φτιάχνονται και για να αρέσουν. Υπό την έννοια αυτή δεν μπορεί παρά να καλύπτουν και τα αισθητικά κριτήρια των ιδιοκτητών τους.
Για μένα το συμπέρασμα είναι ότι είμαστε ένας καινούργιος και απαίδευτος λαός. Ενας λαός χωρίς πρόσωπο που αρκείται και αρέσκεται στην κατανάλωση ιδεολογημάτων αποκομμένος πλήρως από το παρελθόν αυτού του τόπου, από την ιστορία και την παράδοση του. Αλλά και αποκομμένος αυτάρεσκα[*] από κάθε τι που συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Και το κυριότερο, ένας λαός χωρίς συλλογική συνείδηση και χωρίς ιερατείο των αρίστων που θα μπορούσε, αν υπήρχε, να δημιουργήσει τα πρότυπα και τους συμβολισμούς που θα καθόριζαν την φυσιογνωμία μας.
[*] καπάκι ήρθε και η νίκη επι των αμερικάνων που θα κάνει τους θαμώνες των καφετεριών να πιστέψουν ακόμη περισσότερο ότι είμαστε και οι πρώτοι και οι καλύτεροι και ότι αυτός ο λαός είναι προορισμένος μόνο για να νικάει όσο και αν λυπάται τον αντίπαλο. Είναι γιατί δεν μπορεί να αντισταθεί στα γονίδια του.
Για μένα το ζητούμενο είναι τι χτίζει ο καθένας από εμάς μόνος του.
Για τα λοιπά έρχονται σεισμοί, φωτιές και καταστροφές και όλα γίνονται σκόνη αργά ή γρήγορα.
Καλώς σας βρίσκω. Οχι Ερμιππε δεν βγήκα στη σύνταξη. Μου λείψατε πολύ αλλά για πρώτη χρονιά μετά από πολλά πολλά χρόνια έκανα λίγες διακοπές. Είχα κουραστεί από τον θερινό εαυτό μου.
Ωραίο καθαρό μπετουδάκι. Όχι αυτά τα παλιόφυλλα και οι λασπουριά!
Χαίρετε! Πολύ ωραίο το ιστολόγιό σας. Διάβασα το άρθρο για το Άγιον Όρος και τί να πώ...
Από πού είναι η πρώτη φωτογραφία εδώ, με την λιμνούλα και τον μικρό καταράκτη;
Ευχαριστώ ανώνυμε. Η λιμνούλα είναι από τις βάθρες στο φαράγγι του Φονιά της Σαμοθράκης. Το παράξενο είναι ότι όλα τα σχόλια εμφανίστηκαν σήμερα (7 Δεκ.;;;).
Όλη η Ελλάδα είναι έτσι Deepest Blue. Όλη η Ελλάδα.
Δημοσίευση σχολίου