Παρασκευή, Μαρτίου 05, 2010

-Ασε μας ρε Πετσάλνικε!

Η είδηση είναι παλιά, αλλά επανέρχεται στην δημοσιότητα μετά από σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου. Εν μέσω καταιγίδας για τους πολλούς το κράτος δικαίου μας δεν μπορεί παρά να φανεί αταλάντευτα συνεπές στις δεσμεύσεις του και να προσλάβει άνευ αντιρρήσεων και κωλυσιεργιών τους (τουλάχιστον) 232 καινούργιους ξύπνιους. Που με μια απλή αίτηση, -σε ένα κομμάτι χαρτί και άνευ χαρτοσήμου-, δικαιούνται να εισχωρήσουν και να εγκατασταθούν ισοβίως στο θερμοκήπιο του κοινοβουλίου, ως μόνιμοι υπάλληλοι, και να αρχίσουν να διάγουν τον αμέριμνο βίο των 16 μισθών ετησίως.

Ο κ. Πετσάλνικος μας λέει ότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Δεσμεύεται, ο δυστυχής, στην υποχρεωτική εφαρμογή μιας απόφασης του πάλαι ποτέ κ. Σιούφα, -από την παλαιάν εκείνην εποχήν, το 2008, της βασιλείας Ελλήνων, θυμάστε,- σύμφωνα με την οποία, όσοι είχαν προσληφθεί ως την διάλυση και της τελευταίας βουλής ως μετακλητοί σε γραφεία κομμάτων ή υψηλών κομματικών αξιωματούχων, αποκτούν το δικαίωμα να γίνουν μόνιμοι υπάλληλοι στο ευαγές ίδρυμα. Με μοναδική προϋπόθεση να εκφράσουν την επιθυμία τους με μια απλή αίτηση. Χωρίς καμία άλλη χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία. Το δικαίωμα αυτό εκχωρήθηκε ακόμη και σε όσους άσκησαν τα υψηλά καθήκοντα της συμβουλευτικής αρωγής των πολιτικών μας ταγών ακόμη και για λίγες μόνον ημέρες. Ο κ. Πετσάλνικος λοιπόν δεν μπορεί να κάνει τίποτε, επειδή, όπως ο ίδιος εν τη σοφία του προέβλεψε, τυχόν άρνηση εκτέλεσης της επιθυμίας των κομματόσκυλων θα έχει σαν αποτέλεσμα την βέβαιη δικαίωση τους από τα διοικητικά δικαστήρια.

Το άρθρο 25 του Συντάγματος ορίζει με σχετική ακρίβεια την έννοια του δικαιώματος. Του δικαιώματος του κάθε αθλίου Σιούφα, του δικαιώματος του κάθε κομματικού κηφήνα και , εξ αντανακλάσεως έστω, του δικαιώματος κάθε απελπισμένου ανυπεράσπιστου μεροκαματιάρη που παλεύει να μεγαλώσει τα παιδιά του μέσα σε ένα σκληρό κόσμο, που πολύ λίγο καταλαβαίνει και ελέγχει. Και προβλέπει ότι η προστασία αυτού του δικαιώματος αποβλέπει στην πραγμάτωση της κοινωνικής προόδου μέσα σε ελευθερία και δικαιοσύνη. Το εάν με τις αποφάσεις του προκατόχου του και τις δικές του εξασφαλίζεται αυτή η αίσθηση δικαιοσύνης και πραγματώνεται η κοινωνική πρόοδος είναι κάτι που ο κ. Πετσάλνικος οφείλει να απαντήσει. Δυστυχώς κανείς δεν δείχνει να θέλει να υποβάλλει τέτοια ενοχλητικά ερωτήματα.


Το άρθρο 25 προβλέπει επίσης ότι η πρόσκτηση -και αντίστοιχα η παροχή- δικαιωμάτων πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο της αρχής της αναλογικότητας και, επιπλέον, ότι η άσκησή τους δεν μπορεί να είναι καταχρηστική. Δεν ξέρω ποιο είναι εκείνο το διοικητικό δικαστήριο που θα αποφανθεί στα σοβαρά ότι η αρμοδιότητα του κάθε Σιούφα να μοιράζει δημόσιες θέσεις κατά βούληση, το δικαίωμα του κάθε ανεπάγγελτου κομματικού χειροκροτητή να αποσπά προκλητικά προνόμια εις βάρος της χειμαζόμενης κοινωνίας και η ευχέρεια του σημερινού προέδρου της βουλής, -μιας βουλής, που χωρίς αιδώ ψηφίζει νόμους για την σωτηρία της κοινής πατρίδας, με το αίμα των άλλων όμως-, να ερμηνεύει τους νόμους και τις διατάξεις σαν φθηνός γραφειοκράτης, έχουν ασκηθεί σύμφωνα με τις παραπάνω θεμελιώδεις αρχές.

Ο κ. Πετσάλνικος ασφαλώς αγνοεί τις βαθιές και αφηρημένες επιταγές του Κοινωνικού Συμβολαίου. Όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοι του άλλωστε. Τέτοιες ασήμαντες λεπτομέρειες δεν χρειάζονται για την εξυπηρέτηση των εξαθλιωμένων ψηφοφόρων πελατών. Το μόνο που ξέρει καλά είναι ότι, από τους 232 μικροαπατεώνες, που στέκονται με την αίτηση στο χέρι μπροστά στην πόρτα του μικρού τους παραδείσου, τουλάχιστον οι μισοί φοράνε πράσινη φανέλλα.

Στο μεταξύ η συζήτηση για την επέκταση των μέτρων περικοπής εισοδημάτων και στον ιδιωτικό τομέα καλά κρατεί. Για λόγους ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Για λόγους ισόρροπης ανάληψης των βαρών για την σωτηρία της πατρίδας.

----------------------------------------------------------------------------

Υστερόγραφο. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό. Ας αρνηθεί ο πρόεδρος της βουλής την ικανοποίηση του αιτήματος των λαμόγιων με το αιτιολογικό ότι η σχετική απόφαση Σιούφα παραβιάζει βασικές διατάξεις του Συντάγματος. Θα στενοχωρηθεί λιγάκι ο κοντός στενός συνεργάτης και τακτικός συνομιλητής του Κ. Καραμανλή, μπορεί και να αισθανθεί προσβεβλημένος, αλλά μικρό το κακό. Θα το αντέξει. Μετά, ας τρέχουνε οι θιγόμενοι στα δικαστήρια για την αδικία που τους έγινε. Να μάθουμε με την ευκαιρία και τα ονόματα τους. Θα έχει ενδιαφέρον.

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια: